dnz
Фото умовне

Дошкільні заклади наближаються до наступного, другого етапу виходу з карантину. В Міністерстві охорони здоров’я відкриття дитячих дошкільних установ хочуть об’єднати із запуском громадського транспорту. Про це зазначає Головний державний санітарний лікар України Віктор Ляшко під час пікету батьками Кабміну з вимогою відкрити дитсадки, які зачинені на час карантину. - повідомляє сайт МОЗ.

Щоправда, існує ряд вимог та пропонуються профільним відомством «незручні норми», як висловився очільник Міністерства: для кожної області і до дитсадків зокрема. Так, заступник міністра охорони здоров’я Віктор Ляшко зазначив: коли відкриють дитсадки, вихователь має забрати дитину на вулиці у батьків. Така пропозиція наразі розглядається всесторонньо владою, і, також, батьків дітей та громадськість у Міністерстві охорони здоров’я закликають до діалогу й ухвалення спільного рішення. «Є садочки, де тісні коридори і велике скупчення людей, тому цей крок цим пояснюється. І, як було заявлено Прем’єр-міністром Денисом Шмигалем, садочки дозволено відкривати з 25 травня», - говорить очільник МОЗ.

Проте має бути прийнято рішення на місцевому рівні у кожній з областей, адже епідемічні критерії в кожному регіоні можуть бути різні. Наприклад, сьогодні карантин у Львові та області згідно рішення голови ЛОДА Максима Козицького продовжили ще на тиждень. «Якщо в області немає зростання захворюваності, не заповняються лікарняні ліжка, проводяться тести, то з 25 травня буде дозволено відкривати дитсадки, - коментує Віктор Ляшко. – Але, садочки будуть відкриватися з рядом певних вимог, які опубліковані на сайті Міністерства охорони здоров’я та будуть винесені на громадське обговорення. Будуть жорсткіші норми саме у дотриманні епідемічної безпеки. Обговорюємо це з усіма. Оскільки здоров’я – у пріоритеті. Ми розуміємо, що відкриваємо дитсадки, аби економіка не зупинялась, але здоров’я батьків і дітей – у пріоритеті», - наголосив посадовець.

За словами Віктора Ляшка, у МОЗ звернулися до Міністерства економіки, очільників областей, щоб ті переглянути графік робити підприємств, адже з відкриттям руху громадського транспорту можливе велике скупчення в години пік.

Що зміниться під час відвідування ДНЗ (дошкільних навчальних закладів)?

Дітям та усім співробітникам на початку дня вимірюватимуть температуру. Як повідомляє «Суспільне Новини», батьки мають обов’язково одягати маски, антисептики, які у закладі, використовуються дітьми лише під пильним наглядом дорослих. А ще – діти вчитимуться по-новому бавитися: у групі з вихователем в ігровому форматі вихованці здобувають навики користування засобами захисту і відтепер точно знатимуть, як правильно вимірювати температуру і як правильно кашляти.

Чого не можна у дитсадках України під час адаптивного карантину

Не можна грати м’якими іграшками, заборонено мати в арсеналі для використання багаторазові рушники. А ще – заборонено масові заходи дітей більше однієї дошкільної групи та будь-якої кількості глядачів.

Рекомендації МОЗ для дошкільних навчальних закладів

Максимум свіжого повітря – ігри у відкритому просторі в групі. Не змішувати групи в ДНЗ. А ще – обмежувати ті ігри, де зумовлений фізичний контакт дітей і необхідне використання інвентарю. 

Що потрібно дитсадку для роботи на час адаптивного карантину

Насамперед, 5-денний резерв засобів захисту і всіх дезінфікуючих засобів. Провести інструктаж персоналу щодо правильного використання засобів захисту та забезпечити ефективне виконання цих правил та контроль за ними. Звісно, у списку є такі базові пункти гігієни і санітарного балансу, як провітрювати регулярно приміщення та регулярно прибирати дезінфікуючими засобами. А ще – необхідно усім ДНЗ, що відновлюють роботу, замінити тверде мило на рідке, а тканинні рушники – на паперові.