630 360 1587464988 236У Львові розпочали ІФА-тестування (імуноферментний аналіз) на визначення антитіл до COVID-19. Зараз в лікарнях міста тестують медичних працівників, аби зрозуміти, який колективний імунітет мають лікарі. Станом на сьогодні в лікарні швидкої допомоги вже протестували 40 медиків, в яких ймовірність контакту із хворими є найвищою (працівники приймального відділення та ургентної хірургії).

Як розповів генеральний директор міської клінічної лікарні швидкої допомоги Олег Самчук, вчора провели перше тестування 40 медичних працівників (10 осіб — хворі, 10 осіб — які вже перехворіли та 20 осіб — які, можливо, заражені).

Відтак, сьогодні отримали результати: із 40 зразків крові - 7 виявились позитивними на наявність імуноглобулінів G — тобто ці люди вже перехворіли (з них 4 осіб — мали клінічні прояви захворювання і мали позитивний ПЛР-тест, та 3 особи — не мали клінічних проявів, але, очевидно, були хворими і перенесли недугу в легкій формі).

ІФА-тестування планують проводити в лікарні двічі на тиждень, адже одномоментно можуть провести 40 тестувань. Планують протестувати увесь медичний персонал (в лікарні працює близько 1800 осіб).

Нагадаємо, у Львові на безоплатній основі в лікарнях ІФА-тести проводитимуть медичним та комунальним працівникам, а також, за можливості, окремим категоріям пацієнтів. Відтак, всі охочі зробити собі такий тест — можуть звертатися у приватні лабораторії, адже місто не зможе фінансово забезпечити таке тестування для всіх.

Зауважимо, що ІФА-тест на коронавірус дає змогу виявити антитіла до коронавірусної інфекції. Тест визначає імуноглобуліни, які показують, чи триває гострий процес захворювання, чи людина вже перехворіла або ж зустрілася з вірусом, і у неї виробилися антитіла та є імунітет до захворювання.

У Всесвітній організації охорони здоров’я заявили, що можливо 2% або 3% світового населення мають антитіла в крові, які показують, що вони були інфіковані COVID-19, але це не означає, що у цих людей є імунітет.

"Ряд досліджень, про які нам відомо з попередньої публікації, свідчать про те, що невелика частка населення (має антитіла)", - сказала глава підрозділу ВООЗ з нових інфекційних захворювань Марія Ван Керхове, яка є технічним керівником ВООЗ у справі COVID-19.

За її словами, серологічні тести, які визначають наявність антитіл, не дають відповіді на те, чи захищена людина. 

"Зараз ми не маємо доказів того, що використання серологічного тесту може показати, що людина має імунітет або захищена від повторного зараження", - зауважила вона