1 0 гузар
Фото: "На Парижі"
Рік тому у Вінниці розпочався збір коштів місцевими парафіяни Української греко-католицької церкви на встановлення пам’ятника Блаженнішому Любомиру Гузару. Віряни обрали макет скульптора Олеся Сидорука. Для реалізації ідеї необхідно 37 тисяч доларів, а так, як громада таких коштів не має, їх збирають через пожертви.

За словами настоятеля храму Покрови Пресвятої Богородиці у Вінниці о. Григорія Рогацького, ініціатива встановити пам’ятник Блаженнішому Любомиру з’явилася ще в 2018 році під час однієї з розмов, в якій брали участь представники парафії та місцеві історики, пише "Nа Парижі".

Наразі вже розробили проект пам’ятника, а скульптори – розпочали роботу. Це буде духовний пам'ятний, виявлений у бронзі.

Сам о. Григорій у ранковій програмі "Новий день" радіо "Вінниця" розповів, що ескіз пам'ятника передає простоту, яка була властива Блаженнішому Любомирові. За задумом, Любомир Гузар буде зображений на повний зріст вдягнений у камізельку поверх підрясника та опертий на палицю. Поряд із ним стоїть колона.

Авторами пам'ятника стали двоє українських скульпторів – Олесь Сидорук і Борис Крилов.

"Блаженніший Любомир у Вінниці був двічі, і це щоразу вражало, бо приходили на зустріч з ним люди, які взагалі не мали стосунку до УГКЦ… Крім того, батько Любомира Гузара, коли служив у лавах Української Галицької Армії, побував на Вінниччині", - додав священник.

Загалом виготовлення скульптури коштує 37 тисяч доларів.

"Ми вже зібрали 10 тисяч, і 5 березня ці кошти передали скульпторам, які вже почали роботу над пам'ятником. Решту коштів ми ще шукаємо. Нам потрібне оживлення думки про Блаженнішого Любомира Гузара. Ми не хочемо просто створити йому пам'ятник. Ми хочемо, щоби мудрість, яку він нам залишив, допомагала людям зростати у святості", – зазначив о. Григорій Рогацький.

За словами отця Григорія, до збору коштів долучаються навіть люди, які не мають жодного стосунку до УГКЦ. А деякі кажуть, що пізнали Українську Греко-Католицьку Церкву саме через Любомира Гузара.

Визначеного місця ще немає. Отець закликає місцеву владу і людей долучитися до його вибору, бо це місце має бути гідне, підкреслює священник.