1 0 китв
Фото ілюстративне
Наростання протистояння у "верхах" світової політики, зокрема, між США і Китаєм, ускладнює й позицію України. Минулого року Китай став торговим партнером номер один (як окрема країна), і саме в напрямку Пекіна поглядають, коли йдеться про інвестиції.

З іншого боку, основним партнером щодо безпеки для України є США, а стратегічною метою визначено зближення з ЄС, пише ZN.UA.

У цих умовах, вважає директор Дипломатичної академії ім. Геннадія Удовенка і нещодавно призначений президентським указом Надзвичайний і Повноважний посол України в Японії Сергій Корсунський, пріоритет відносин з Азією, абсолютно справедливо проголошений Міністерством закордонних справ, має обов'язково враховувати як прагматизм у відношенні Китаю, так і наміри ЄС активніше розвивати співробітництво, в тому числі інвестиційне, з демократичною частиною Азії, в першу чергу – з Японією.

У своїй статті "Четвертий – не зайвий" автор підкреслює, що було б розумно використовувати режим вільної торгівлі з ЄС для розміщення на нашій території тих виробництв, які ЄС, США і Японія будуть виводити з КНР, про що вже було заявлено у всіх основних столицях.

 Можливо, слід ініціювати підписання угоди про вільну торгівлю з Японією, а зовсім не з Китаєм, як про це помилково було заявлено в минулому. При перегляді логістичних і виробничих ланцюжків, що відбуватиметься найближчим часом, ключем до успіху на зовнішній арені є тісна координація з ЄС, який є найбільшим ринком, і активна, ретельно продумана політика в Азії, де знаходяться найбільші виробники, вважає дипломат.

Можливо, тоді нам вдасться змінити і структуру зовнішньої торгівлі, яка залишається незмінною всі тридцять років незалежності, і вийти з нинішньої кризи зміцнілими до того, як почнеться нова. У свою чергу, саме ЄС, а не РФ, міг би стати тим полюсом геополітики, до якого притягнулися б країни, для яких однозначний вибір у протистоянні США та КНР є неможливим.