1 0 фккеУкраїнський підручник зі шкільної дисципліни "Основи здоров’я" спровокував грандіозний скандал. У примірниках для 8 класів знайшли твердження про те, що особи, які були піддані сексуальному насильству, буцімто самі могли спровокувати нападників невідповідним зовнішнім виглядом.

Міністерство освіти і науки України рекомендувало і профінансувало друк підручників у 2016 році. У 2017 році тему про насильство виключили з програми, але книжки продовжують використовувати у школах. Незважаючи на те, що автори у них різні, у кожному з випадків фактично виправдовуються мотиви ґвалтівників, пише "Obozrevatel".

"Основи здоров’я", 8 клас. Автори: Іван Бех, Тетяна Воронцова, Володимир Пономаренко, Станіслав Страшко

У цьому підручнику дітям радять не ходити вечорами самим, особливо в "нарядному або надто відвертому вбранні".

"Утримуйтесь від того, що може бути сприйняте як ваша легкодоступність і готовність до сексуальних стосунків (загравань, двозначних натяків, багатозначних поглядів, торкань). Адже яскравий макіяж і декольте провокують ґвалтівника і створюють враження, що ви не проти інтимних стосунків", — пишуть автори.

1 0 основи1

"Основи здоров’я", 8 клас. Авторка: Ольга Тагліна

Дітям пропонують вирішити кілька задач. Одна з них — про восьмикласницю Аліну, яка вирішила піти погуляти з яскравим макіяжем, у короткій спідниці та туфлях на підборах. "Як ви вважаєте, чию увагу може привернути такий вигляд?" — питає авторка. Таку поведінку дівчат-підлітків вона називає "необачною".

1 0 основи2

"Основи здоров’я", 8 клас. Авторки: Наталія Гущина, Світлана Василенко, Лариса Колотій

Тут дітям нагадують про правила етикету, які існували для жінок у ХІХ сторіччі. Тоді дівчині не можна було виходити одній із дому, залишатися наодинці з юнаком чи чоловіком.

"Вона мала вдягатися просто, говорити тихо, не сміятися голосно. Її батьки ретельно стежили за тим, що вона читає, з ким знайомиться і спілкується", — йдеться в підручнику. Сучасні правила безпеки для дівчат не дуже відрізняються, пишуть автори.

1 0 основи3

"Основи здоров’я", 8 клас. Автор:и Тетяна Бойченко, Іван Василашко, Олена Гурська

Автори стверджують, що понад 60% потерпілих самі спровокували злочин своєю легковажною поведінкою. Тут ідеться не тільки про зґвалтування, але й, наприклад, про крадіжки.

"Якщо лишаєте ключ біля дверей або авто без нагляду — не дивуйтеся, що вас пограбують", стверджують у підручнику.

Якщо ж дівчата вдягають короткі спідниці або голосно розмовляють на вечірці — значить, буцімто провокують ґвалтівника.

"Трапляється, що дівчата поводяться легковажно, фліртують із випадковими знайомими. Така поведінка може спровокувати чи не найтяжчий злочин — сексуальне насильство", — пишуть у навчальних матеріалах для дітей.

1 0 основи4