1 0 джаке
Фото ілюстративне
Верховна Рада на своєму засіданні 3 червня ухвалила за основу законопроєкт номер 2697. Він передбачає штраф для пішоходів за порушення правил дорожнього руху.

За цей законопроєкт проголосували 277 нардепів, передає "24 канал".

Що передбачає законопроєкт 

Проєктом закону пропонується внести зміни окремих статей Кодексу про адміністративні правопорушення. Зокрема мовиться про підвищення розміру штрафу за порушення пішоходами ПДР, зокрема у випадку:

  • якщо людина перебуває у стані сп'яніння;
  • її дії призвели до створення аварійної ситуації.

Розмір штрафів

  1. Перехід проїзної частини у невстановлених місцях або безпосередньо перед транспортом, що наближається, а також ігнорування світлофорів каратиметься штрафом у розмірі 15 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто 255 гривень.
  2. За ті самі порушення, вчинені людиною, яка перебувають у стані сп'яніння пропонують встановити штраф в розмірі 510 гривень.
  3. Якщо ж пішоходи спричинили аварійну обстановку, їм загрожує до 680 гривень штрафу.

 

Які штрафи були раніше

У більшості випадків пішохід, що порушив ПДР, відбувався лише попередженням. Однак, якщо провину таки доводили, то покарання було у рази меншим. До прикладу, перехід проїзної частини у невстановлених місцях карався штрафом у 51 гривню. Якщо ж людина перебувала у стані сп'яніння, то штраф становив 136 гривень. А от за спричинення аварійної обстановки накладали штраф у 170 гривень.

Відеофіксація ПДР на дорогах: що відомо

З 1 червня у Києві встрановили системи відеофіксації порушення ПДР, вони розміщені на тих ділянках, де трапляється найбільше ДТП. За словами міністра інфраструктури Владислава Криклій, незабаром ще 5 камер встановлять у Львівській області. А взагалі в планах Мінінфраструктури - до кінця 2020 року запустити не менше 220 таких камер.