1 0 тюль3
Фото: Фейсбук
У ботанічному саду Львівського національного університету імені Івана Франка зацвіло тюльпанне дерево.

Як зазначають на сторінці саду у мережі "Фейсбук", це чимале листопадне дерево з розкішною кроною, що природно трапляється на сході Північної Америки.

1 0 тюль4

"Найбільші його екземпляри ростуть у пралісах долини річки Огайо у передгір’ях гір Аппалачі, де сягають висоти понад 50 м. Родова наукова назва рослини (Liriodendron) дослівно означає "дерево-ліра". Так її назвали за оригінальну форму листків, яка притаманна тільки їй, і нагадує в обрисах цей стародавній музичний інструмент. "Тюльпанним" же дерево нарекли за жовтувато-зелені квітки, що за формою та розміром нагадують квітки тюльпана", – йдеться у повідомленні.
В Україні тюльпанне дерево вирощують як декоративне у парках. Натомість, на батьківщині, у Канаді та США, ця рослина має переважно промислове значення та іменується "жовтою тополею".

1 0 тюль5

 

"Дерево швидко росте і дає легку та міцну деревину, яка використовується для внутрішнього оздоблення будинків, виготовлення меблів, музичних інструментів тощо. Його кора має застосування в медицині, а квітки утворюють багато нектару, завдяки чому тюльпанне дерево є одним з найцінніших медоносів на сході США", – кажуть у ботанічному саду.