1 0 олжєс
Фото ілюстративне
В Україні спрогнозували, як розвиватиметься епідемія коронавірусу в період 12 червня – 19 червня.

Про це повідомляє пресслужба НАН України.

Там зазначили, що очевидною причиною збільшення кількості нових інфікованих є збільшення активності населення через пом’якшення обмежувальних заходів. Але також на загальну кількість може впливати обсяг тестування, що також зростає. 

Також відомо, що що кількість ПЛР тестів на день поступово зростає. В піковий період на початку травня кількість тестів була в середньому близько 6000 на день. Що складало близько 12-ти тестів на кожного нового інфікованого. На поточний момент середні обсяги тестування складають близько 9000 на день. З початку червня МОЗ почав звітувати про щоденну кількість ІФА тестів. Сумарна кількість ПЛР та ІФА тестів становить в середньому близько 13 тис. Відомо, що для постановки діагнозу після позитивного тесту ІФА необхідно підтвердження методом ПЛР. Також відомо з брифінгу міністра охорони здоров’я від 7 червня, що на 7 червня було виявлено 1606 позитивних ІФА тестів. Скільки з них було підтверджено ПЛР тестами невідомо. Важливим параметром оцінки обсягів тестування є кількість ПЛР тестів на одного виявленого інфікованого. В Україні на 12.06.2020 було проведено 468172 ПЛР-тестів, що складає в середньому 15.7 тестів на одного інфікованого за весь період тестування.

Іншою характеристикою, що могла б допомогти оцінити швидкість поширення епідемії, може бути відсоток виявлених безсимптомних хворих та важких хворих. На жаль такі дані не оприлюднюються. Непрямою оцінкою кількості важких хворих може бути кількість нових госпіталізацій. 

Кількість нових госпіталізацій поступово зменшується з початку травня. При цьому зменшується відсоток людей із супутніми станами. Збільшення кількості госпіталізацій, подібне до збільшення кількості нових інфікованих, поки що не спостерігається. Зауважимо, що кількість нових госпіталізацій на інформаційних панелях НСЗУ може не збігатися з щоденними звітами МОЗ через те, що НСЗУ публікує дані, приведені до дат госпіталізації, а МОЗ звітує про загальну кількість на момент оприлюднення.

Максимум госпіталізацій припадає на піковий період 5-8 травня і складав до 200 нових госпіталізацій на день в середньому. Протягом травня кількість нових госпіталізованих поступово спадала і на поточний момент тримається на постійному рівні близько 100-110 госпіталізацій на день. Рівень госпіталізацій поки що не зростає подібно до рівня нових інфікованих за день і є значно нижчим ніж у піковий період початку травня. Тому є підстави припустити, що у нових інфікованих значно вища ймовірність легкого перебігу хвороби.

Збільшення летальних випадків майже співпало з початком зростання кількості нових інфікованих. Ця обставина є не зовсім очікуваною, тому що згідно з попередніми спостереженнями затримка між летальністю та реєстрацією нових випадків є більшою. На поточний момент можна сказати, що смертність почала збільшуватися, але в середньому ще є меншою за пікові значення середини травня.  

Останнім часом в Україні запроваджено систему адаптивного карантину. Кожна область може мати власні правила обмежень, власні методи їх впровадження і особливості їх дотримання. Тому є сенс робити обчислення тільки для окремих регіонів, а не для України в цілому.

1 0 прогш9

Відповідно до розглянутих сценаріїв регіонами з найбільшою очікуваною кількістю інфікованих є Львівська область, м. Київ та Волинська область. Найбільш спокійними регіонами є Луганська, Херсонська, Полтавська, Дніпропетровська, Миколаївська, Хмельницька, Кіровоградська та Запорізька області. 

Якщо додати результати моделювання по всіх регіонах, то для України в цілому отримаємо такі числові показники:

Кількість нових інфікувань за день на 19.06: [610-870] при медіанному значенні 740

Кількість нових летальних випадків за день 19.06: [18-22] при медіанному значенні 20.

Відмітимо також, що якщо головною причиною збільшення кількості нових інфікувань є зміна обсягів тестування, то зростання може сповільнитись через опрацювання накопичених черг або через підтримку надалі постійних обсягів тестування.    

Після проходження фази плато, що тривало до 10 травня, почалося поступове зниження рівня захворюваності протягом наступних тижнів (10–30 травня). Зниження відбулося приблизно до рівня 380 випадків на день у середньому на кінець травня. Але з початку червня ситуація різко змінилася, почалося стабільне зростання кількості нових інфікованих за день, що відповідає найбільш песимістичним прогнозам РГ-6 при різкому зростанні контактності населення на 20-30%. Відзначимо, що рівень нових інфікованих на день і надалі тримається між показниками Польщі та Швеції, а також те, що і в Польщі і в Швеції останніми тижнями фіксується зростання рівня кількості нових інфікованих, подібне до України.