44c0d9ec8197Росія, яка вже проводить масштабні військові навчання, не зупиниться перед використанням армії для досягнення своїх політичних або економічних цілей. До цього українці повинні бути "ментально готовими", заявив заступник глави МЗС України Василь Боднар, пише Сьогодні.

"Думку про можливість військового наступу розділяє значна кількість військових експертів і аналітиків. У НАТО також розуміють, наскільки реальним є використання військового потенціалу Росії проти України, причому його активізація можлива якраз у найближчій перспективі. Тому нам треба ментально бути готовими до того, що Росія не зупиниться перед використанням збройних сил для досягнення своїх політичних або економічних цілей", – сказав дипломат в інтерв'ю.

За його словами, Росія посилює військову присутність біля східного кордону України, а також значно посилила угруповання в окупованому Криму.

"Досить часто приводяться до підвищеної бойової готовності російські окупаційні сили на території окупованого Донбасу. Будь-які навчання можуть досить швидко перейти в активну фазу бойових дій" , – додав заступник міністра.

Боднар також вважає, що причинами повномасштабного наступу може бути як внутрішня нестабільність в Росії, зокрема, через невдоволення результатами голосування за зміни в Конституції, так і питання постачання води до окупованого Криму.

Нагадаємо, як вважає колишній заступник міністра закордонних справ України Данило Лубківський, президент Росії Володимир Путін проводить паради не для вшанування мільйонів жертв Другої світової війни, а транслює бажання відновити міжнародну значимість Росії. На думку дипломата, за цими святкуваннями "маскується страх".