shalenko 12Сьогодні, 1 липня, о шостій ранку помер відомий львівський художник та вітражист Валерій Шаленко. Про це повідомив викладач Львівської націоальної академії мистецтв Ігор Гавришкевич.

Митець не дожив місяць до свого 73-річчя.

"Відійшов від нас в інший світ знаний художник, не пересічна особистість, патріот України і просто чуйна людина - член правління Львівської обласної організації Національної Спілки художників України - Валерій Шаленко.

Щирі співчуття дружині, рідним, друзям і близьким! Світла пам'ять Тобі друже!

Про розпорядок похорону буде додаткова інформація", - пише Гавришкевич у Фейсбуку.

shalenko 13Як повідомляє "День", художник народився у Сокалі, що у Львівській області. Фаху вчився у Сімферопольському художньому училищі імені Миколи Самокиша (спеціальность «Живопис»). Згодом – у Львівському інституті прикладного і декоративного мистецтва (спеціальність «Художнє скло»). Педагогами Шаленка були такі відомі особистості, як, зокрема, Роман Сельський, Теофіл Максисько, Володимир Овсійчук, Яким Запаско.

Працював у жанрі монументального мистецтва.

shalenko 3Велика частина творчості Шаленка – вітражі для сакральних споруд (наприклад, у Львові – для церков Ольги та Єлизавети й Андрія Первозванного). Склав комплекс вітражів для меморіального музею Івана Франка у Нагуєвичах (Львівська область). Нагороджений за вітражні роботи орденом Святого Архістратига Михаїла УПЦ КП – 2006 року, з ініціативи Патріарха Філарета.

Також Шаленко є автором мистецтвознавчих публікацій у наукових виданнях, зокрема – про традиції і новаторство вітражиста Петра Холодного.

До 200-ліття Тараса Шевченка Валерй Шаленко створив цикл робіт «Навколо Тараса» за спогадами сучасників поета.

shalenko 14Малярські та графічні роботи Шаленка зберігаються у приватних колекціях у Канаді, Греції, Чехії та в Україні.

Трошки більше року тому, у травні 2019-го, журналіст «Дня» була у Домі Франка, де представляли експозицію Шаленка «Основи», складену з 16-х картин на тему Франка і 20-х – на тему Шевченка.

shalenko 16