p 1744906 1 slidertop2Динаміка захворюваності на коронавірус в Україні за останні тижні неабияк зросла, але ні цей факт, ні доводи медиків, ні фотографії з інфекційних лікарень так і не можуть переконати значну частину українців, що «ковід» таки існує.

Про це повідомляє Мukachevo.net

За даними Київського міжнародного інституту соціології, 37% українців вважають, що коронавірус був спеціально розроблений і штучно поширений у світі. Ще 29% підтримують думку, що COVID-19 був зроблений штучно у лабораторії, але поширився світом випадково. Разом це майже 70% населення.

Чому людям так важко повірити у реальність небезпеки, у коментарі журналістам розповіла психолог Юлія Яро.

"Заперечення – це один із механізмів захисту нашої психіки. Він спрацьовує абсолютно інстинктивно у жахливих, страшних і небезпечних ситуаціях. Найпростіший приклад, це коли ми чуємо новину про смерть близької людини і в цей момент перше, що говоримо: ні, цього не може бути, це не правда. Ось це і є механізм заперечення в дії, який ніби оберігає нашу психіку від несподіваного сильного удару. Те ж саме і з коронавірусом – для абсолютної більшості людей признати сам факт його існування означає зізнатись собі у тому, що жити як раніше я вже не буду. Признати небезпеку фінансових проблем. Прийняти факт, що це може зачепити мою сім’ю і хтось з близьких захворіє.

Все це страшно, тривожно, в когось викликає навіть паніку. Саме тому, щоб не проживати увесь набір не найприємніших почуттів, починаючи від злості, закінчуючи сильним страхом, нам простіше заперечувати сам факт існування проблеми. Втім, ще раз наголошу, що цей механізм є несвідомим, тому звинувачувати таких людей не дуже правильно. Швидше за все, у них просто дещо слабша психіка, яка важко витримує сильні негативні емоції.

Є 5 стадій прийняття ситуації: заперечення, гнів, торг, депресія, прийняття. По тих же злісних коментарях і баталіях у соцмережах можна спостерігати, як деякі люди проходять ці стадії. Наприклад, частина вже не заперечує існування «ковіду», а пише гнівні вислови на адресу влади, журналістів, медиків тощо. От ці коментатори вже на другій стадії і вони рухаються у напрямку прийняття проблеми", - розповіла Юлія Яро.