1 0 йоак
Фото ілюстративне
Фармацевтична компанія Gilead повідомила про ціну свого препарату Ремдесивір, який, згідно з дослідженнями, значно скорочує період лікування пацієнтів з COVID-19.

Ціна препарату встановлена таким чином, щоб не було проблем із доступом до Ремдесивіру, – повідомляє Monitor Info.

Ціна Ремдесивіру становитиме 390 доларів за флакон для "розвинених країн" у всьому світі. В той же час для приватних закладів страхової медицини у США вартість ліків за флакон буде становити 520 доларів.

Курс одного лікування становитиме майже 10 тис. злотих.

Зі слів генерального директора компанії Даніеля О'Дей, ухвалення рішення про ціну препарату тягне за собою "значну відповідальність", оскільки це перший лікувальний засіб, який під час клінічних випробувань виявився ефективним у лікуванні коронавірусу.

Пацієнти повинні проходити п’ятиденний курс лікування, що складається з шести флаконів Ремдесивіру. Таким чином, ціна такого лікування для одного пацієнта в державній службі охорони здоров’я становитиме 2340 доларів США, тобто трохи більше 9 тис. злотих, тоді як для приватних американських закладів страхової медицини – 3120 доларів.

Можливий також десятиденний курс лікування, який коштуватиме 4290 доларів (приблизно 16 тис. злотих для державних систем охорони здоров’я та 5720 доларів для приватних страховиків). За даними компанії, лікарні можуть значно заощадити завдяки застосуванню препарату, оскільки це призведе до зменшення періоду перебування пацієнтів у лікарнях.

Ремдесивір, однак, не є "ліками від коронавірусу", тобто не гарантує одужання на 100 %, він лише допомагає значно скоротити період одужання. Пацієнти, які його приймали, хворіли в середньому на чотири дні менше. Це підтвердили дослідження Національного інституту алергії та інфекційних хвороб США.

Компанія розпочала перемовини з фармацевтичними виробниками, щоб максимально скоротити виробничі витрати. За підрахунками, у 2020 р. Gilead витратить загалом близько 1 млрд доларів на дослідження та виробництво ремдесивіру.

У день оголошення ціни препарату акції компанії зросли на 2,2 %.