a2a525f531a13dd481afd201a8866038e
фото ілюстративне
Сьогодні Західний апеляційний господарський суд ухвалив рішення, яким скасовано право власності забудівельників на частину ансамблю синагоги "Турей Загав" (Золота Роза). Завдяки цьому збережено пам'ятки не лише місцевого та національного значення, а й світового, адже перебувають під охороною ЮНЕСКО.

За словами Тетяни Могінської, адвокатки, що представляє і Американське об'єднання комітетів для євреїв колишнього Радянського союзу, викрито незаконні схеми Львівської міської ради та забудівельників - одного з ТзОВ Львівської міськради, спрямованих на заволодіння державними землями та пам'ятками.

"Сподіваємося, що сьогоднішнім рішенням суду, яке вступає у силу негайно, буде поставлено остаточну крапку у цій історії, де були махінації та маніпуляції, - коментує для "Форпосту" адвокатка. - Ще з 2011 року тягнувся спір щодо надання Львівською міською радою земельної ділянки на вулиці Федорова 28, що належить синагозі під будівництво готелю. Наша організація ще раніше домоглася, щоб їх скасували. Таким чином, відстояли своє право на цю земельну ділянку. Коли затопив дощ котлован, Галицька районна адміністрація дала дозвіл ТзОВ "Українські інвестиційні системи" нібито провести протиаварійні роботи, а ті замість цього почали забудовувати цю ділянку. Тим часом, забудовник, він же "УІС" оформив право власності на об'єккт незавершеного будівництва - на котлован і споруди, ним зведені. Також, це ТзОВ "УІС передає це майно у статутний фонд ТзОВ "Львівські традиції". Тобто. ми мали справу із самобудом. Тепер це право власності у судовому порядку скасовано".

Нагадаємо, "Форпост" уже писав про цю ситуацію. "Велика Синагога є ортодоксальною юдейською святинею, ніхто крім ортодоксальних юдеїв не має право вирішувати долю цього намоленого століттями місця. Львів увійшов як руйнівник єврейських синагог в Звіт дотримання релігійних свобод в Світі в 2017році, - сказав тоді директор "Єврейського відродження" і Центру дослідження юдаїки Мейлах Шейхет.