1 0 пік
Фото: "ПІК"
До футбольних матчів поле стадіону у Тисмениці готує пара коней.

Ретельного та працьовитого чоловіка, який щодня порядкує на стадіоні, знають усі тисменицькі спортсмени та спортивні уболівальники. Це 63-річний Мирон Квочак, колишній футболіст, а нині господарський адміністратор  стадіону. Він придумав цікаву та екологічну чисту технологію утрамбовування футбольного поля, передає "ПІК".

"Я давно тут грав у футбол, і полишити улюблене місце не хотів, тому й досі працюю. А ще, окрім футболу, я господарством займався та займаюся. 35  років коней утримую. Тепер гривасті мені допомагають стадіон упорядковувати", – каже співрозмовник.

Аби футбольне поле було рівне, пан Квочак спочатку косить траву. Від квітня провів аж 8 покосів. До речі, скошеною травою ласують четвероногі помічники стадіонного адміністратора-упорядника — коні Юрчик і Каштан.

Далі футбольне поле розміром 102 та 74 метри упорядник  боронує та утрамбовує 800-кілограмовим саморобним катком.

"Зробив його зі старого асфальтного катка, вал зверху покрив товстим металевим листком бляхи. Щоби поле було гладким, я його бороную та утрамбовую. Для цього борону  чіпляю на спеціальні ланцюжки спереду, а каток — позаду. Усе це тягнуть коні", – розповідає пан Мирон.

Аби привести до ладу футбольне поле, чоловікові потрібно 3 години. Йому залюбки допомагають 18-річний та 9-річний онуки.

Прикметно, що коні Юрчик і Каштан — завзяті футбольні уболівальники. Коли на стадіоні відбуваються матчі, гривасті спостерігають за грою, але на відміну від людей, поводять себе дуже тихо.

Злата ЛЕМІШ