o 1ct85scaob3en7mbot1bgd1r48ck
фото умовне
У місті Трускавець на Львівщині тривають роботи з облаштування притулку для жінок із дітьми, котрі постраждали від домашнього насильства. Це буде перше місце в області, куди жінки зможуть утекти від своїх кривдників у безпечні умови. У приміщенні триває ремонт, але вже у жовтні притулок сподіваються відкрити для відвідувачів.
 
“Зазвичай жінка, щодо якої вчиняють насильство, перебуває в уразливому стані, не маючи коштів та захисту, – розповіла телеканалу "Еспресо" начальниця управління з питань праці та сімейної політики департаменту соціального захисту населення Львівщини Уляна Дорош. – Вона потребує безпечного місця тимчасового перебування, де зможе отримати кваліфіковану допомогу та прихисток на певний період. Такий заклад дозволить не розлучати матір і дитину, не залишати дитину з кривдником, а також не виникне потреби розміщувати дитину у притулку для дітей чи іншому інституційному закладі. Матір і дитина зможуть разом проходити реабілітаційну програму й отримувати всі інші соціальні послуги”.
 
Перебувати у притулку, як пише Varta, жінки зможуть до трьох місяців або ж продовжити термін перебування до вирішення судових спорів. За словами посадовиці, бували випадки, що жінки залишалися у притулках значно довше. Поселитися в тимчасовому житлі зможуть десять мам із дітьми.

До реалізації проєкту долучилися канадська донорська організація, міська влада Трускавця та Львівська обласна рада. Устаткування й обладнання обіцяє оплатити проєкт “Міс Львів”.

“Намагаємося долучити всіх до максимально швидкого відкриття притулку, – додає Уляна Дорош. – Особливо зараз, в умовах карантину, на жаль, кількість звернень зросла. Якщо раніше кривдник відлучався, то в ці тижні були умови, коли всі мусили перебувати разом. Це вкотре довело, що такий притулок потрібен на Львівщині”.

Окрім притулку у Трускавці, в області вже обмірковують відкриття ще одного будинку для жінок, які потерпають від домашнього насильства. Облаштовуватимуть його в Сокалі або Червонограді, де є багато звернень від потерпілих. Наразі в центрах соціальної допомоги намагаються надати жінкам усю потрібну допомогу і навіть тимчасове житло. Але відкриття притулку посприяло б у вирішенні проблем.