1 c3531Доставка транспортного засобу для зберігання на спеціальний майданчик дозволяється тільки в разі, якщо транспортний засіб суттєво перешкоджає дорожньому руху. Після закінчення триденного строку тимчасового затримання транспортного засобу власник має право звернутися за його отриманням. Таке звернення є обов’язковим для його виконання незалежно від стадії вирішення справи про адміністративне правопорушення, пише Finance.ua

Такий висновок зробив Верховний Суд в складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду при розгляді справи №686/14075/16-а.

Так, колегія суддів погодилася з висновками суду апеляційної інстанції про правомірність дій працівника Нацполіції зі складання акту огляду, тимчасового затримання та доставлення транспортного засобу марки «Тойота Камрі» на штрафмайданчик.

Зокрема, відповідно до законодавства, за наявності підстав вважати, що водієм вчинено порушення, працівник уповноваженого підрозділу, що забезпечує безпеку дорожнього руху, тимчасово затримує транспортний засіб шляхом блокування або доставляє його для зберігання на спеціальний майданчик чи стоянку, в тому числі за допомогою спеціального автомобіля – евакуатора.

Це дозволяється тільки в разі, якщо розміщення затриманого транспортного засобу суттєво перешкоджає дорожньому руху. Про тимчасове затримання робиться відповідний запис у протоколі про адміністративне правопорушення.

Для можливості притягнення конкретної особи до відповідальності, необхідно з’ясувати, чи є вона суб’єктом адміністративного правопорушення, і з’ясувати можливість притягнення такої особи до відповідальності (вік, осудність, інші специфічні ознаки тощо), наявність причинного зв’язку між діянням особи і наслідками.

Тобто існування такої складової як суб’єкт правопорушення можливе тільки при наявності причинного зв’язку між об’єктивною стороною правопорушення і конкретною особою.

Знайти евакуйоване авто можна кількома способами:

- зателефонувати в поліцію за номером 102;
- відшукати онлайн на мапі на сайті системи “Майно”;
- за допомогою Telegram-каналу “Київська платформа евакуації”.