1 0 пен
Фото ілюстративне
Українці, яким не вистачить стажу для виходу на пенсію в 60 років, можуть його докупити. І чим раніше це зробити, тим дешевше доведеться заплатити.

Про розповіли на гарячій лінії Пенсійного фонду України, передає "finance.ua".

Так, як пояснили фахівці ПФУ, є два способи отримати додатково стаж. Перший: якщо ви ще не досягли пенсійного віку, але офіційно не працюєте й розумієте, що стажу вам не вистачить.

Особливість такого способу полягає в тому, що стаж купується по одному місяцю. Аналогічно тому, як ви б працювали і самі платили єдиний соціальний внесок. Тобто якщо для пенсії залишився рік і вам не вистачає двох років, такий спосіб вам не підійде – все одно доведеться використовувати другий метод.

Другий – якщо вам уже виповнилося 60 років і потрібно купити відразу кілька років стажу. У такому разі розмір ЄСВ сплачується в подвійному розмірі. Наприклад, 2078 грн в місяць або 24,9 тис. за рік.

"Сума сплаченого єдиного внеску не може бути меншою, ніж дві мінімальні. Водночас громадяни самостійно визначають період, за який можуть укласти договір про добровільну участь. Якщо ви 8 років тому не працювали два роки, можете доплатити за ті роки", – розповідають у ПФУ.

Нагадаємо, що 26 червня Пенсійний фонд України розробив і впровадив нову сервісну послугу – автоматичне призначення пенсії.

Для цього необхідно: заповнити анкету-заяву; додати скановані копії документів; за допомогою КЕП підписати анкету-заяву й відправити її до територіального органу Пенсійного фонду.