a11
фото умовне

У партії «Слуга народу» розробили новий законопроект про внесення поправок до Кодексу законів про працю. Відповідно до документа, в українців з'явиться аж чотири додаткових вихідних дня в році.

У проекті нового Кодексу законів про працю депутати від парламентської фракції «Слуга народу» прописали значне збільшення відпустки для громадян України. Про це пише Today. Якщо законопроект буде прийнятий, то замість 24 днів українці будуть йти у відпустку на 28 календарних днів. Працюючі молоді люди віком до 18 років отримають право піти у відпустку на 31 день.

Крім того, згідно з новим проектом трудового кодексу України, в стаж роботи, що дозволяє отримати щорічну оплачувану відпустку, будуть зараховувати час фактичної роботи і час простою, що виник не з вини працівника; час, коли за людиною підприємство зберігало робоче місце, але вона сама при цьому не працювала; відпустка по вагітності та пологах; час основної оплачуваної відпустки.

Окрім додаткових вихідних у проекті Кзпп пропонується вивести ініціативу роботодавця розірвати трудовий договір з працівником в окремий пункт. Роботодавець зможе звільняти співробітника «у випадках його відмови від зміни істотних умов трудового договору, а також з причин економічного, технологічного, структурного чи аналогічного характеру».

Експерти вважають, що до понять «структурна або аналогічна причина» можна віднесли все, що завгодно. Таким чином, під виглядом турботи про простих українців новий Трудовий кодекс розв'яже руки роботодавцю і дозволить йому звільняти без особливих на те причин.