8976756456788Редактора стрийського видання «Депеша» Володимира Ліпчанського оштрафували на понад 12 тисяч гривень за шантаж місцевого чиновника і вимагання в нього 500 доларів. Журналіст кілька разів зв'язувався із керівником стрийської філії «Львівського облавтодору» і погрожував оприлюднити на нього компромат. Частина цього компромату стосувалася ремонту дороги Стрий – Івано-Франківськ, який тривав у той час, повідомляє Zaxid.net

Затримали Володимира Ліпчанського у червні 2017 року після отримання коштів. Тоді СБУ повідомляла, що сам журналіст зізнався, що шукав компромат на замовлення конкурентів, які добивалися звільнення керівника Стрийської філії дорожньо-експлуатаціної дільниці «Львівського облавтодору».

Вперше Ліпчанський прийшов до керівника стрийської філії «Львівського облавтодору» на початку травня 2017 року і сказав, що знає про неналежне проведення ремонту дороги Стрий – Івано-Франківськ та про те, що чиновник неофіційно займається бізнесом, а тому буде надалі за ним спостерігати.

Після цього журналіст кілька разів спілкувався з підлеглими чиновника в офісі та на місці проведення ремонту. Одна з працівниць розповіла про це начальнику і той телефоном домовився про зустріч із журналістом. Під час зустрічі Володимир Ліпчанський заявив, що має багато компромату, але готовий зупинити своє розслідування, якщо йому заплатять 1000 доларів. Під час цієї зустрічі журналіст показував керівнику стрийської філії «Львівського облавтодору» фотографії ям на відремонтованій дорозі і погрожував піти з компроматом до його безпосереднього начальника.

Чиновник сказав, що йому потрібно подумати, а наступного дня до нього зателефонував сам журналіст і заявив, що вже їде з компроматом до Львова. Тоді чоловіки домовилися зустрітися ще раз і під час цієї зустрічі журналіст знизив свої вимоги до 500 доларів. Через два тижні на його банківський рахунок поклали 12,8 тисяч гривень (на той час еквівалент 500 доларів), а самого журналіста невдовзі затримали працівники СБУ.

Судячи із матеріалів справи, на початку червня чиновник звернувся до правоохоронців і ті почали таємно слідкувати за журналістом і прослуховувати його телефон.

Під час судових засідань сам журналіст відмовився від дачі будь-яких показань, втім матеріалів правоохоронців виявилося достатньо, аби суд визнав його винним. Щоправда суд вирішив не ув'язнювати чоловіка, а обмежитись штрафом у 12750 грн (трішки менше суми вимагання).

Цікаво, що на порталі з пошуку роботи Work.ua досі є подане у березні 2017 року резюме цього журналіста. До слова, він також є керівником громадської організації «Журналістське розслідування і правова допомога»