9048590896 5За встановленими тарифами від НСЗУ, недофінансування лікарні, в порівнянні з медичною субвенцією, склало майже 27 млн гривень. Через невиплату зарплати лікарям обласної психіатричної лікарні «Заклад» довелось вийти на мирну акцію протесту, повідомляє ПравдаТут.

До закінчення цього року психіатричній лікарні «Заклад» мають виплатити усі борги.

Ще з серпня минулого року постало питання про реорганізацію Львівської обласної психіатричної лікарні «Заклад» шляхом приєднання її до лікарні, що на кульпарківській 95. Тоді працівникам заледь вдалося вибороти автономію медзакладу.

Лікарка-реабілітолог, членкиня профспілкового комітету Тетяна Микитка зазначила: “Ми тоді почали відстоювати свою лікарню, тому що в нас наша лікарня є окрема одиниця, окрема установа, в якій на той час в нас знаходилося 400 пацієнтів і 420-425 працівників“.

Директор КНП ЛОР «Львівська обласна психіатрична лікарня «Заклад» Юрій Шипов ствердив: “Це була довга епопея. Працівники теж самоорганізувались, відстояли своє право на автономне існування та функціонування і як показав час, що у разі приєднання ну я би тут вже був в ролі голови ліквідаційної комісії“.

Медзаклад продовжив функціонувати та приймати пацієнтів. Але після того, як 1 квітня стартував другий етап медичної реформи, у психіатричній лікарні виникла ще одна проблема – тотальне недофінансування.

“Національна служба здоров України взяла звіт за 2018 рік за пролікований випадок, тобто в нас було виписано близько 1400 пацієнтів, помножили на 7200 гривень. Це тарифікація пролікованого випадку і вивели таку суму“, – він додав.

Тетяна Микитка сказала: “В квітні місяця на початку квітня місяця кинули працівникам. Ну лікарям десь по 1000 грн кинули, а медичним працівникам, медсестрам і санітаркам там було від 400 з копійками до 600-800 гривень. Все і більше з квітня місяця ми не отримували ні копійки“.

Зі слів персоналу медзакладу, недофінансування лікарні, в порівнянні з медичною субвенцією, склало майже 27 мільйонів гривень. Головний лікар наголошує: не був врахований сегмент соціальних пацієнтів, які лікуються тут роками та не виписуються. Проте, як пояснюють в НСЗУ, за цих пацієнтів мають відповідати інші установи.

Мар’яна Возниця, очільниця Західного міжрегіонального департаменту НСЗУ запевнила: “Програма медичних гарантій працює з медичною частиною, ми оплачуємо медичну послугу. Так записано законом, так записано всіма постановами затвердженими міністерством охорони здоровя. У відповідності, як ви самі розумієте, і міністерство соціальної політики є дуже багато різноманітних міністерств і без сумніву, скажем так, вони повинні долучитися до цього. Це є загальнодержавне питання, загальнодержавна проблема тому національна служба сплатила медичну послугу“.

Відтак, як нам уточнили, НСЗУ заплатила за всі тарифи, на які подавалася лікарня. Проте на зарплатню лікарям цих коштів не вистачило. Тому працівники медзакладу почали писати звернення у різні установи з проханням виправити та врегулювати ситуацію з виплатами зарплати.

“Ми працівники впевненості в нашому завтрашньому дні ми не маємо. В нас йде звільнення людей, в нас дуже тяжка ситуація. Ми просимо щоб наш,нашу ситуацію шось трошки вирішили, щоб дали нам надію. Щоб повернули наші кошти, які ми вже заробили і була стабільність в нашому завтрашньому дні, щоб нарешті нас почули“, – повідомила молодша медсестра Ірина Шабатура.

Щоб хоча б якось привернути увагу чиновників, лікарі вийшли на мирну акцію протесту, частково перекривши рух на трасі Київ-Чоп у селі Луб’яни.

“Ми хотіли щоб нас влада почула. Влада нас не почула. Не приїхав ніхто. Не приїхав ніхто ні з обласної ради, не приїхав ніхто ні з районної ради, хоча в нас працівники зі всього району. Ні один депутат не приїхав“, – додала Тетяна Микитка.

Саме тому лікарі самі приїхали до чиновників. Відтак, їм вдалось поспілкуватись з міністром Охорони здоров’я Максимом Степановим, який наказав керівнику обласного департаменту охорони здоров’я взяти цю ситуацію під власний контроль.

Тоді міністр охорони здоров’я України повідомив: “До 20 серпня 100% повинно вже бути, ви повинні укласти цей договір, який дозволить вам отримати кошти з НСЗУ, тобто додаткові кошти“.

Відтак, до кінця цього року лікарям пообіцяли виплатити всі борги.