1 0 холЩоб зменшити величезні суми у платіжках за комунальні послуги, жителі Львівщини вдаються до різних хитрощів. Зокрема, найдієвішим "лайфхаком" вони вважають встановлення побутової техніки (наприклад, холодильників чи кухонних плит) з підвищеними показниками енергоефективності.

Для забезпечення ефективної роботи приладів, які належать до класу енергоспоживання, а також його підкласів, потрібна невелика кількість електроенергії. Тож навіть у режимі активної експлуатації, вони не завдають удару по сімейному бюджету.

Які ж саме девайси використовують мешканці Львова та області з метою економії?

Холодильні агрегати

Обслуговування звичайного холодильника навіть з високим енергоспоживанням на перший погляд обходиться не дуже дорого. Втім, воно все ж відчутно впливає на загальні суми у платіжках за комуналку. В комплексі з іншими неекономічними пристроями, холодильні агрегати можуть ударити по гаманцеві.

Щоб не переплачувати, львів’яни активно купують ті моделі, які належать до класу енергоефективності А (А+ або А++). Такий холодильник у Львові можна купити офлайн (у звичайному магазині роздрібної торгівлі) чи офлайн.

Бойлери

Прилади для водопідігріву дозволяють одним пострілом вбити відразу двох зайців. Вони:
– сприяють здешевленню готової гарячої води;
– забезпечують стабільний і безперешкодний доступ до неї навіть у випадку тимчасових перебоїв у роботі централізованої мережі гарячого водопостачання.
Для економної експлуатації в домашніх умовах (у приватних будинках, квартирах і на дачах) містяни обирають:
– компактні проточні водонагрівачі, які працюють лише з однією точкою водозабору;
– потужні газові колонки з різними показниками продуктивності;
– стаціонарні накопичувальні бойлери, обладнані містким баком для гарячої води.

Розумне освітлення
Ще одним дієвим способом економії користувачі вважають монтаж розумних систем
освітлення, а точніше:
– смарт-лампочок,
– смарт-світильників,
– смарт-підсвіток.
Всі ці гаджети підлягають дистанційному керуванню й забезпечують комфортні умови для роботи та відпочинку без зайвих витрат.

Смарт-електрика
Для того, щоб раціонально використовувати електричну техніку і не витрачати кошти на її обслуговування у період простою, містяни замість звичайних розеток, вимикачів і мережевих фільтрів встановлюють їхні розумні аналоги.
Смарт-розетки та "переноски" автоматично вимикають ті девайси, які тимчасово не використовуються. Крім того, вони контролюють роботу підключеного до мережі обладнання й захищають його від стрибків напруги та інших факторів ризику.

Бажання зекономити також спонукає жителів Львівщини купувати кухонні плити, об’єднані з духовими шафами, посудомийні машини з мінімальними витратами води та інші суперекономічні пристрої.