b

Суддя Миколаївського районного суду Головатий Андрій звернувся у кваліфікаційно-дисциплінарну комісію адвокатури у Львівській області й поскаржився на неналежні дії адвоката Гавенка Богдана.

Зі слів батька загиблого хлопчика, володимира Кулака, це перший випадок в укранській практиці, коли суддя скаржиться на адвоката через неналежне виконання ним обо'язків. Інший адвокат - Мицик Олег, який захищає жидачівького хірурга - Михайлюка Юрія, якого звинувачують у смерті 12-річного хлопчика, на засідання не з'явився. Але, напередодні подав клопотання, де вказує, що після відпустки мав контакт з людиною, яка хвора на коронавірус. ПЛР-тест Мицик дав, але результати оки невідомі. 

Як повідомляли раніше  Олега Мицика звинувачують у навмисному затягуванні судової справи щодо смерті 13-річного Романа Кулака. З цього приводу прокурорка Львівської області Ірина Діденко скерувала заяву до к валіфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Львівщини, яка надасть оцінку діям цього захисника.

Проте, львівський адвокат Олег Мицик знову не з'явився на засідання кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Львівщини, яка мала розглядати питання про притягнення його до дисциплінарної відповідальності.

"Тепер вже суддя звернувся в КДКА на неналежні дії адвоката у нашій справі, - повідомляє Володимир Кулак. -  Адвокат Гавенко разом з Мициком захищають того хірурга.. Львівська КДКА казала мені на засіданні по Мицику, що якщо суддя не має претензій то й вони теж не мають.. а тут вже суддя особисто звертається до них.. Кажуть що це напевно що вперше.. щоб суддя жалівся в КДКА на адвоката"


Трохи передісторії. Нагадаємо, Роман Кулак помер 27 червня 2017 року в ОХМАТДИТі у Львові, куди його привезли зі Жидачівської районної лікарні, де місцеві медики не змогли поставити правильний діагноз і надати адекватну медичну допомогу. Коли було встановлено, що у хлопчика заворот тонкого кишечнику, внаслідок чого настала гангрена тонкого і частини товстого кишківника, було вже пізно – дитини не стало. Натомість медики Жидачева вважали, що у хлопчика отруєння та тепловий удар.

Наприкінці вересня 2017 року були надані попередні висновки медичного розслідування, а 6 жовтня експерти надали остаточну резолюцію, де було вказано, що саме медики Жидачівської районної лікарні винні у неправильно поставленому діагнозі, який, зрештою, призвів до смерті дитини. 7 грудня клінічно-експертна комісія МОЗ підтвердила, що дії медиків спричинили смерть 12-річного Романа Кулака. Незважаючи на скандал, що розгорівся, головному лікарю Жидачівської районної лікарні указом президента було призначену дворічну президентську стипендію.

Але через 11 місяців в листопаді 2018 той указ все ж скасували і позбавила медика нагороди, в кінці листопада того ж 2018 року  на основі висновків комісійної судово-медичної експертизи Львівського бюро судово-медичних експертиз була доведена вина 2 лікарів, інфекціоністки, яка тоді була черговою по лікарні і чергового хірурга.  28 грудня 2018 року на основі зібраних доказів, в основу яких лягли висновки КСМЕ двом лікарям Жидачівської лікарні було оголошено про підозру через смерть Романа Кулака. в лютому 2019 року слідство передало справу до суду

"СУДДЯ Миколаїського районного суду Львівської області Головатий Андрій, сьогодні виніс УХВАЛУ, де звернувся зі скаргою в КДКА Львівської області на адвоката Гавенка Б.І., а саме неналежне виконання ним своїх професійних обов'язків..
Хірург Михайлюк, неналежно виконуючи свої професійні обов'язки, загубив життя моєму 13-річному сину, а тепер такі ж самі..  захищають його в суді..Бо ж на іншого адвоката на прізвище Мицик прокуратура ще раніше скаржилась в ту ж саму КДКА.. Суддя до сьогодні мовчав.. Нарешті цей безлад і йому надоїв..", - вказує батько. Він не вважає, що смерть настала внаслідок лікарської помилки: "лікарська помилка... це не помилка.. я на тому постійно наголошую.. помиляються ті, хто щось робить.. тут нічого не робили, щоб не то, щоб врятувати, а навіть, щоб надати допомогу. Я - батько, який втратив дитину внаслідок лікарської байдужості і непрофесіоналізму.

З його слів, вищеназвані адвокати, що захищають Юрія Михайлюка - уже вдесяте не з'являються на судові засідання. 

b1
фото Володимира Кулака
b2b3b4b5b6b7b9b10b11