kozytskyi naradaПроросійські політичні сили, які останнім часом надзвичайно активізувалися в Україні, спробували вчергове зіграти на патріотизмі львів’ян та створити конфлікт на тлі нашої історії. Мішенню такої ницої спроби від проросійських поглядів нардепа Вадима Рабіновича знову стала 77-ма річниця створення Першої української дивізії «Галичина», а разом із нею й керівник Львівської ОДА Максим Козицький, пише Правком.

У нашому розпорядженні є лист нардепа, адресований Президентові України, з критикою обласного очільника Львівщини за те, що той посмів вітати українців з річницею створення дивізії. Голова «ОПЗЖ» Рабінович апелює до нібито порушення закону щодо засудження тоталітарних режимів в Україні з боку керівництва ЛОДА та вимагає під особистим контролем Президента перевірити законність дій обласної влади Львівщини та притягнути Козицького до відповідальності.

У своєму зверненні нардеп навіть посилається на рішення суду, в якому Український інститут національної пам’яті зобов’язали утриматися від висновків, чи вважати символіку дивізії нацистською. При цьому, Рабінович, звичайно, забув зауважити, що суд не виносив жодних рішень по суті визнання чи невизнання символіки, а лише постановив, що УІНП не має повноважень виносити подібних офіційних висновків. Забув нардеп зауважити й про власні виступи з вихвалянням радянських «визволителів», ігнорування української мови та відверту роботу за «російськими методичками».

Судячи з дат листа Президентові, Рабінович вирішив критикувати ЛОДА майже синхронно із нардепом Максимом Бужанським. Тоді нардеп надіслав листа керівництву обласної адміністрації з критикою привітання, на що отримав різку публічну відповідь від Козицького. Слова Козицького, очевидно, мали шоковий ефект, тож нападки на історію тоді припинилися.

Втім, як бачимо, наступ на патріотичні почуття львів’ян та усіх відданих українців триває, й проросійські нардепи не припиняють користуватися своїми депутатськими правами задля розпалювання конфліктів на історичному підґрунті.

Але якщо Бужанський звертався до самої ЛОДА, то Вадим Рабінович пішов іншим шляхом – через звернення до Президента Володимира Зеленського з вимогами «розібратися», «взяти під особистий контроль» та «відзвітувати про роботу». До того самого Президента, якого той-таки Рабінович синхронно з іншим лідером «ОПЗЖ» Віктором Медведчуком, звинувачував у підміні історії про Другу світову. Цікаво, що Президент до цього часу так і не відреагував на цей абсурдний проросійський депутатський запит Рабіновича. Більше того, у публічному просторі нічого не закинув Козицькому щодо його патріотичної позиції. Набір таких фактів, між іншим, дозволяє замислитися про громадянські орієнтири Зеленського під іншим кутом. Можливо, закиди деяких українських ЗМІ щодо його проросійськості самі мають російське та антиукраїнське коріння?

Тим часом, цілком очевидно, що Львівщина й далі ставатиме мішенню нападків проросійської «п’ятої колони» в українському політикумі, адже це чи не основна технологія мобілізації перед виборами власного електорату, якому важко запропонувати конструктив. І всі ці речі будуть використовуватись у політичній боротьбі проти проукраїнських сил та самого Президента.

ros 1ros 2