unnamedВ Україні хворих з рідкісним захворюванням – псевдоміксомою очеревини – оперують зараз лише у Львові. Тутешні онкохірурги першими в Україні почали робити надскладні, комбіновані операції, які раніше безнадійно хворих повертають до життя. Такі операції вважають вищим пілотажем в онкології.

Про це повідомляє Zaxid.net.

50-річний Анатолій з Дніпропетровщини відчував, що у черевній порожнині у нього щось не так, але візит до лікаря відтягував, сподівався, що все минеться. Коли враз відчув, що важко дихати, не може сходити в туалет, при цьому розпирав сильний біль, була неймовірна слабкість. Лікар, до якого він звернувся на консультацію, скерував чоловіка в онкоцентр. Там чоловіка оглянули і сказали, що вони таких хвороб не лікують і скерували в Національний інститут раку до Києва.

«Діагноз – псевдоміксома очеревини – мені поставили у Києві й повідомили, що прооперувати мене не можуть, бо якась апаратура вийшла з ладу. А ось у Львові такі операції роблять. І скерували мене у львівський онкоцентр», – розповів Анатолій.

Такі пухлини виявлять надзвичайно рідко

Псевдоміксома очеревини, як пояснили львівські онкологи, це надзвичайно рідкісне захворювання, яке виникає в черевній порожнині з клітин апендикса. На 1000000 населення фіксують лише 2-3 випадки в рік. Підступність його у тому, що воно злоякісне, пухлина поволі розростається по всій черевній порожнині, беручи в полон всі органи: кишківник, печінку, селезінку, діафрагму тощо. І тоді хворому важко дихати або викликає кишкова непрохідність.

Раніше онкологи достеменно не знали, що це за пухлина і ставили різні діагнози: рак яйника, рак товстої кишки без первинного вогнища. Таких хворих оперували. Але така пухлина не є капсульною, щоб можна було її видалити. Вона складається з більших і менших пухлин, що зливаються в одну, і яка розповзається по всій черевній порожнині. Ця пухлина є нечутлива до хіміотерапії, променевої терапії. Радикально допомогти пацієнтам було неможливо. Під час операцій забирали лише найбільші пухлини, але це давало тимчасове полегшення, бо метастази залишалися і за короткий час наступав рецидив. Наступні операції були все менше ефективними. Такі хворі по суті були приречені не лише в Україні, а й у світі.

«Псевдоміксому виділили в окрему категорію захворювання зовсім недавно, навіть ще не має реєстру цих хворих. Лікування таких хворих за кордоном проходить лише у потужних онкологічних центрах. Скажімо, в Італії хворих з псевдоміксомою лікують лише в декількох онкоцентрах, у Великій Британії є лише два онкоцентри, де лікують таких пацієнтів, – каже онколог, заступник директора Львівського онкологічного регіонального лікувально-діагностичного центру Олег Дуда. – В Україні такими хворими займається в основному наш онкоцентр і Інститут раку у Києві. Наші онкологи перші в Україні почали проводити технологічно складні, комбіновані операції при таких патологіях. І це дає хороший результат. До нас їдуть хворі з різних регіонів країни. З 20 пацієнтів, яких прооперували у нашому Центрі, більша половина не має жодних ознак захворювання, живе повноцінним життям».

Комбіновані операції, які проводять при псевдоміксомах, львівські онкохірурги почали робити, опираючись на чималий власний досвід оперативних втручань при різних пухлинах, і на досвід, запозичений у колег із європейських клінік. Скажімо, онкохірург, доцент Роман Ярема стажувався в одному з онкоцентрів у Великій Британії , де брав участь у таких операціях.

Оперативні втручання при псевдоміксомах, як кажуть онкохірурги, надскладні і технологічно, і фізично (тривають 6-10 годин), і психологічно. Усі рухи хірурга мусять бути надзвичайно точними, вправними, щоб не ушкодити важливих судин, органів черевної порожнини і при цьому максимально звільнити порожнину від пухлини. Під час таких операцій їм доводиться видаляти 5-6 кг шкідливої маси.

Комбіновані операції під час видалення псевдоміксом дають хороший результат

Ця операція, як пояснив онкохірург Роман Ярема, комбінована і складається з двох етапів. Перший: хірурги максимально звільняють органи черевної порожнини від пухлини, забирають усю пухлину, яку бачить око хірурга. Другий: після цього у черевну порожнину вводять внутрішньочеревну хіміотератію у гіпертермічному режимі, яка вбиває мікроскопічні метастази.

«Розчин хіміопрепаратів вводиться в черевну порожнину пацієнта за допомогою спеціального обладнання на 60-90 хвилин. Це є доволі складна процедура і методика, але вона дозволяє знищити мікрометастази, що в кінцевому результаті дає хороший результат. До нас приходять на перевірку пацієнти, яких ми оперували 3,5 - 4 роки і не мають жодних ознак захворювання», – каже Роман Ярема.

«Команда відділення абдомінальної хірургії, яку очолює завідувач відділення Мирон Огорчак, і співробітники Львівського національного медуніверситету перші в Україні почали проводити внутрішньочеревну хіміотерапію. Це не так просто. Це робиться під наркозом. Має бути відповідна температура розчину, вона має правильно і поетапно подаватися у різні відділи черевної порожнини, має бути чітко розрахована доза хімічних препаратів, аби вони вбивали метастази і якнайменше шкодили здоровим клітинам. Щороку в Україні виявлять псевдоміксому у 20-30 українців, більша половина з них лікується у нас. Торік ми прооперували 12 таких пацієнтів», – підсумовує Олег Дуда.

Анатолія з Дніпропетровщини прооперували 11 вересня. Операція тривала 8 годин. До операційної бригади увійшли онкохірурги Мирон Огорчак. Роман Ярема, Петро Гиря і анестезіолог Любов Лаба.

Операція була надскладна, доволі травматична, але чоловік почувається добре, самостійно ходить і налаштований оптимістично. Він вірить, що у нього все буде гаразд. І для такого оптимізму має всі підстави.