vybory 2019 534x462
фото умовне
Члени виборчої дільниці повинні бути у масці та захисному екрані, а виборці — не заходити юрбою. Про це та інші умови проведення виборів під час карантину у проєкті "Тема дня" розповіла головна епідеміологиня Львівщини Наталія Тімко.

Скільки людей одночасно перебуватиме на дільниці, залежатиме від її території, розповіла епідеміологиня. За її словами, поки Львівщина у помаранчевій зоні, площа дільниці має бути 20 м2 на одну людину. Про це пише Суспільне

"На території дільниці мають бути умови для антисептичної обробки рук. Якщо всіх правил дотримуватися, то надлишкової небезпеки не буде. І було б добре в запрошеннях на дільницю вказувати конкретну годину, щоб всім людям одночасно не захотілося йти", — додала Наталія Тімко.

Головна епідеміологиня Львівщини також дала рекомендації щодо голосування на самоізоляції:

"Тут заходи рекомендації такі, як і для лікарів, які заходять у "вогнище" хворого. Це має бути маска чи респіратор, це має бути захисний екран, мають бути рукавички. Можливо, тут варто буде сконтактуватися із мобільними бригадами лікарів, які навчені, як це робити і аналогічним чином зробити виїзд представників територіальної дільниці", — сказала Наталія Тімко.

Політолог Ігор Вдовичин у прямому ефірі проекту "Тема дня" дав свою оцінку карантинним обмеженням під час проведення виборів та проаналізував наскільки реально це втілити на практиці:

"Це все те саме, що ми маємо робити, коли заходимо в громадські місця, коли заходимо в магазини. Не прописано нічого надзвичайного, що було б складне до виконання. Технологічно – це все реально виконати, як це все на практиці буде зроблено, то вже інше питання", — сказав Ігор Вдовичин.

Кабінет Міністрів затвердив перелік карантинних заходів під час місцевих виборів:

- усім виборцям, які прийдуть голосувати, мірятимуть температуру;
- виборців будуть опитувати щодо наявності симптомів респіраторних захворювань;
- виборці повинні дотримуватись протиепідемічних заходів;
- члени виборчої комісії можуть звернутись із проханням тимчасову зняти маску, для підтвердження особи;
- уряд рекомендує користуватись особистою ручкою під час голосування.