пр24 вересня о 18:00 у Львівській обласній бібліотеці для юнацтва ім. Романа Іваничука, що розташована на площі Ринок, 9 презентували оновлений вітраж 1986 року.

Як повідомляє 032.ua, вітраж для бібліотеки створив один із студентів львівського університету у 1986 році. Це було унікальне вітраже вікно з росписом, що розташоване у одному із книжкових залів. Однак працівники розповідають, що за 34 роки існування цього вікна 20 рокій його майже не відчиняли, оскільки вітраж був трішки пошкоджений та міг у будь-який момент впасти.

Адміністраторка Львівської обласної бібліотеки розповіла, що аварійний стан вітражного вікна не дозволял провітрювати кімнату у спекотні дні, тому це створювало у приміщенні плісняву. Аби його відремонтувати адміністрація бібліотеки влаштувала благодійну новорічну ніч, де вдалося зібрати майже 30 000 грн.

За реставрацію вікна взялася львівська вітражистка Роксоляна Павлик разом зі своїм чоловіком. Мисткиня розповіла, що цей процес тривав понад місяць часу та мав складнощі.

"Коли ми побачили вітраж спочатку, то подумали, що роботи там буде мало, адже він мав хороший вигляд. Коли ми взялися за справу, то зрозуміли, що студенти зробили його не дуже добре. Скло було встановлено не завжди рівно, а деякі частини ми взагалі робили нові", - пояснює вітражиства.

Реставраційні роботи коштували майже 40 тисяч гривень, але на ці витрати гроші давали благодійники. Вже сьогодні вікно повністю функціонує, а сам вітраж не у аварійному стані.