120396174 378044360271400 746008783045104403 nПитання лікування серцево-судинних захворювань є одним з найважливіших в системі галузі охорони здоров’я взагалі, – вважають чиновники Львівської ОДА. За їхніми словами, медична система регіону осучаснюється, аби ефективніше допомагати пацієнтам з такими діагнозами, бо за останні роки саме хвороби серцево-судинної системи є основною причиною смертності українців.

Нові ресурси для боротьби

Львівщина ставить лікування серцево-судинних хвороб у пріоритет, тому осучаснюється не лише матеріально-технічна база закладів охорони здоров’я, а й підходи до надання медичної допомоги.

За словами заступника голови Львівської ОДА Івана Собка, зараз Львівщина закуповує ангіограф для півночі області – для Червоноградської міської лікарні інтенсивного лікування ІІ рівня. У такий спосіб спеціалізовані лікарні з цим обладнанням зможуть рівномірно покривати всі райони Львівщини, аби пацієнтів не довелося везти виключно до Львова.

«Вже працює ангіограф у Дрогобичі, на півдні області, та обслуговує всі гірські райони. У нас є кілька ангіографічних лабораторій у Львові – це обласний кардіоцентр, обласна клінічна лікарня, лікарня швидкої медичної допомоги. Позаяк, можемо говорити про те, що в нас буде доступність до ангіографічної лабораторії, – пояснює Іван Собко. – Та сподіваємося, що в наступному році долучаться до процесу і приватні структури. До
прикладу, один приватний ангіограф є на базі обласної клінічної лікарні, приватна ангіографічна система є і в Стрию».

Така мережа закладів охорони здоров’я зі спецобладнанням, на думку Івана Собка, зробить маршрут пацієнта оптимальним, адже зараз саме на транспортування пацієнтів у невідкладних станах витрачається багато часу. «Досі будь-який пацієнт з інфарктом після приїзду бригади швидкої допомоги транспортувався в найближчий заклад, де черговий персонал проводив додаткові обстеження. А це втрата часу, інколи і погіршення прогнозу, – пояснює заступник голови ОДА. – Наша ціль, щоб працював чіткий і швидкий ланцюжок: діагностика на місці, швидка консультація і координація, доставка у профільне відділення, в якому є ангіограф та можливо здійснити всі заходи, що відповідають міжнародним стандартам лікування. Це звучить доволі просто, насправді це цілий ряд окремих завдань, включаючи організацію того ж координаційного центру, розробку маршруту, підбір персоналу і технічне оснащення».

120333187 2779699092297894 1627328741035941927 n

За словами керівника Центру екстреної медичної допомоги Андрія Васька, ще одним важливим поступом є те, що на сьогодні в Центрі створюється підрозділ телемедичного консультування. «Кожна бригада ЕМД, перебуваючи на виїзді, буде мати можливість передати кардіограму в наш телеметричний центр на базі Центральної диспетчерської швидкої медичної допомоги. Там лікарі-кардіологи проаналізують кожну кардіограму і
передадуть інформацію бригаді щодо наявності чи відсутності гострого інфаркту міокарда у конкретного пацієнта. Тоді бригада буде за відповідними маршрутами, які прокладені департаментом охорони здоров’я Львівської ОДА, везти пацієнта в лікарню інтенсивноголікування», – пояснює роботу підрозділу Андрій Васько.

Швидкість «швидкої»

Наразі Львівщина займається закупівлею додаткових карет «швидкої», адже наявність вільної бригади та відстань до пацієнта часто є одними з вирішальних факторів для виживання при, наприклад, інфаркті.

Андрій Васько пояснює, що швидкість прибуття бригади на виклик залежить від того, наскільки правильно географічно розташовані медичні бригади і на скільки є достатня кількість машин екстреної медичної допомоги та чи укомплектовані вони водіями і медичними працівниками.

«Центр екстреної медичної допомоги вже закупив 2 нових автомобілі екстреної медичної допомоги і закінчується закупівельний процес ще 10 автомобілів ЕМД класу Б, – розповідає пан Васько. – Це ті автомобілі, які будуть використовуватись в опорних лікарнях, до яких ми будемо возити пацієнтів із життєво-загрозливими станами, в тому числі серцево-судинної системи. Частина авто буде залишена на території Львова і буде підсилювати роботу підрозділів станції екстреної медичної допомоги. Плануємо ще як мінімум 1 автомобіль передати у розпорядження Турківської станції ЕМД. Таке посилення дозволить нам швидше прибувати на всі екстрені виклики для швидкої медичної допомоги».

Громадське здоров’я

За словами Івана Собка, медична система Львівщини має більше уваги приділяти саме сектору громадського здоров’я та профілактиці серцево-судинних захворювань. Фізична реабілітація, дієта та здоровий спосіб життя значно покращують результати стаціонарного лікування серцево-судинних хвороб. Проте до сьогодні цим заходам приділялося недостатньо уваги.

«На жаль, ми не звикли дбати про здоров’я, немає культури відповідальності за стан свого здоров’я та турботи про своє благополуччя у старшому віці. Також, навіть не всі медики повністю враховують у своїй роботі всі напрямки протидії зростанню поширеності серцево- судинних захворювань та їх ускладнень, – пояснює Іван Собко. – Наприклад, сфера громадського здоров’я у нас лише розвивається, вона включає освітні та профілактичні заходи, промоцію здорового способу життя, розробку політики в сфері охорони здоров’я на основі даних тощо. Зараз навіть не всі професіонали розуміють, що таке активна вторинна профілактика, в нас її по суті немає. Багатьом кардіологам і досі важко уявити, що вони посилають пацієнта після інфаркту до фізичного терапевта на реабілітацію та до дієтолога. А це дає набагато більший ефект, ніж періодичні лікування в стаціонарі після того ж інфаркту. Розвиток напрямку громадського здоров’я та кардіореабілітації – ось завдання на майбутнє».

Медики зауважують, що профілактики серцево-судинних хвороб наразі майже не відбувається через низьку свідомість самих пацієнтів. Втім, комплексне бачення можливих векторів розвитку системи охорони здоров’я та сучасних можливостей медицини може допомогти змінити ситуацію.

«Загалом матеріально-технічна база наших лікарень обласного підпорядкування з точки зору кардіохірургії та надання медичної допомоги пацієнтам з серцево-судинними захворюваннями – є одна з кращих в західному регіоні. Потужності є великі, вони потребують розвитку і ми не будемо стояти на місці», – резюмує заступник голови Львівської ОДА Іван Собко.