846785497690547У Золочеві 28 вересня двоє молодиків погрожували клірику Львівської єпархії УПЦ МП Максиму Йоенко, розписали паркан його будинку та закидали фарбою вагончик, у якому моляться прихильники Московського Патріархату, повідомляє РІСУ.

Як розповів священник Максим Йоенко, біля шостої ранку родина почула гуркіт на вулиці.

«Подивилися на камери і нікого не побачили. Потім якийсь хлопчина підійшов до воріт і почав гнути метал. Ми вийшли, почали говорити з ним. У відповідь він закричав: «забирайтесь звідси, ви будете горіти!». Потім пішов», — зазначив священник.

Написи з образами на паркані отець Максим виявив пізніше.

«Ми спочатку не бачили, що розмальований паркан, темно було. Потім повернулись й подивилися на камерах. Побачили, що двоє молодих людей в капюшонах щось малюють. Написали знову своє “геть РПЦ, Золочів не Броди”. А ще вагончик закидали фарбою й зеленкою. Ані фарба, ані зеленка, правда, не розбилися. Ми викликали поліцію», — сказав священнослужитель.

489678945768954Він також повідомив, що цього ж ранку образливі написи лишили на фасаді магазину дитячих іграшок, який орендує парафіянин УПЦ МП.

Це вже не перша провокація, яку влаштовували біля будинку священика УПЦ МП Максима Йоенка.
У ніч на 16 липня два підлітки ображали цього священнослужителя, а потім демонстративно помочилися на його браму.

Нагадаємо, 10 липня Золочівська міськрада зібралася на позачергове засідання, аби проголосувати за заборону діяльності УПЦ МП на території міста і звернутися до президента та голови ВРУ з проханням підтримати цю вимогу.

За інформацією мера міста Ігоря Гриньківа, під виглядом житлового будинку на вулиці Труша, 9 у Золочеві будують церкву УПЦ МП. Після засідання міськради 10 липня Гриньків заявив, що вже звернувся до правоохоронців та голови Львівської ОДА з вимогою зупинити спорудження церкви на вулиці Івана Труша.

Згодом депутати влаштували нічне чергування, щоб не допустити будівництва церкви.

Близько десяти років у Бродах, що на Львівщині, стоїть самобуд УПЦ МП.

У 1996 році у райцентрі офіційно зареєстрували громаду УПЦ МП, а у 1997 році з Тернопільщини у Броди перевели священика Ярослава Огерука. Спочатку відправляли Службу в приватній квартирі, потім – у вагончику, а далі без жодних документів звели храм просто біля місцевої військової частини.
Землю під церкву, де колись був старий будинок, викупила колишня дружина одного бродівського судді. Потім вона його знесла. У неї був документ на землю і документ на будівництво індивідуального житлового будинку. Вона його почала будувати. На стадії незавершеного будівництва подарувала його релігійній громаді УПЦ Московського Патріархату.

На початку лютого 2018 року депутати Львівської обласної ради звернулися до голови Львівської ОДА, міського голови Львова, начальника Головного управління Держгеокадастру у Львівській області, директора департаменту ДАБІ у Львівській області, начальника ДАБІ м. Львова, Головного управління Держгеокадастру у Львівській області з проханням перевірити законність набуття земельних ділянок та правові підстави їхнього використання представниками УПЦ Московського Патріархату у містах Львові (проспект Червоної Калини, 89), Броди, у с. Верничі та у м. Стебник.

18 лютого 2018 року настоятель незаконно збудованого храму УПЦ Московського Патріархату у місті Броди на Львівщині разом зі своїми парафіянами напав на знімальну групу програми НТА «Правда. Розслідування».