120532378 795119361307286 7153109905727447390 nЦього року завершується дія обласної програми «Молодь Львівщини» на 2016-2020 рр. Незважаючи на оптимізацію програм, яка має відбутись до кінця цього року, ця програма оновиться та продовжить свою дію до кінця 2023 року. Щорічно у межах програми реалізовується понад 60 обласних проєктів, до яких залучено понад 30 громадських організацій області.

Так, за даними Львівської облдержадміністрації в цьому році, у порівнянні з 2019 роком, зросла кількість громадських організацій (з 32 до 50), які залучені до реалізації обласних молодіжних проектів в рамках обласної програми «Молодь Львівщини», які розпочали активну співпрацю з Львівською ОДА, в тому числі, в межах конкурсу молодіжних проектів. Загальне охоплення проєктною діяльністю молоді сягає до 30 тисяч осіб щорічно. Обсяг фінансування в межах програми цьогоріч збільшився і становить 2 мільйони гривень.

У рамках Стратегії розвитку Львівщини на 2021-2023 рр., яку презентував голова Львівської ОДА Максим Козицький під час робочої поїздки Президента Володимира Зеленського на Львівщину, буде оновлена й обласна програма «Молодь Львівщини».

Зокрема, планується суттєве збільшення її фінансового ресурсу. Пріоритетом також стане розвиток молодіжної інфраструктури (молодіжних центрів). Так, цього року досягнуті домовленості з новими партнерами у сфері працевлаштування молоді спільно з компанією HRTeam і налагоджена співпраця із Західноукраїнською бізнес школою (WUBS), яка навчатиме молодь Львівщини. Разом з ГО «Поруч» розпочата реалізація в області всеукраїнської програми «Об’єднання та підвищення взаєморозуміння української молоді через розвиток молодіжного підприємництва та розбудову місцевих громад Донецької, Львівської, Харківської і Херсонської областей» та профільне навчання фінансової грамотності.
Яскравим прикладом співпраці обласної влади з новими молодіжками в профорієнтаційному напрямку є проєкт «Кар’єра+», який запущений спільно з компанією HRTeam. У рамках цієї програми, проведені 6 воркшопів, здійснюється щотижневе висвітлення актуальних вакансій та створена база резюме із закріпленням за учасниками кар’єрних консультантів. Додатково був організований Education camp з метою розвитку в молоді профорієнтаційних навиків та свідомого вибору кар’єри. Варто зазначити, що до цього моменту в області профорієнтаційна робота була зосереджена лише на профорієнтаційних екскурсіях.

У 2020 році Львівська ОДА спільно з ТРК «Перший Західний» створили відео-візитку «Молодь Львівщини: особистості, які надихають». Проект мав на меті вмотивувати молодих людей впевнено робити доленосні рішення та підвищити важливість молоді, як ефективної частини суспільства.

Розпочатий проєкт «Громади дружні до молоді», який є важливим напрямком роботи в умовах завершення реформи децентралізації. Проєктом передбачене здійснення, спільно з працівниками відділу молодіжної політики Львівської ОДА, волонтерами та тренерами Молодіжного центру, виїздів до громад Львівщини з метою проведення тренінгів, стратегічних сесій, навчань. Важливим елементом в цьому напрямку став і розвиток мережі вільних молодіжних просторів в області, зокрема в громадах, а також переформатування роботи Львівського обласного молодіжного центру в організаційно-проєктний менеджмент та ресурсну базу для напрацювання програмних складових локальних просторів. Зокрема, у 2020 році, реалізований довготривалий проєкт «Молодіжні простори спільними зусиллями». Результатом є напрацювання та організаційний розвиток 10-и центрів в області.

Варто зазначити, що з 2019 року на Львівщині розпочали активно діяти понад 20 молодіжних просторів. Тож, у порівнянні з попередніми роками, важливою складовою стало напрацювання стратегій молодіжної політики спільно з представниками ОТГ.

Новим спільним проєктом у 2020 році Львівської ОДА з Міністерством молоді та спорту є реалізація на Львівщині Всеукраїнського форуму «Розвиток регіональних мереж молодіжних центрів». Проєктом передбачене напрацювання індивідуальних стратегій розвитку просторів різних рівнів відповідно до потреб молоді у місцевих громадах.

Розпочаті і нові проєкти, які реалізує Львівський обласний молодіжний центр. Це й програма «Школа розвитку молодіжного тренера «КРОК 3.0», і проведення заходів випускниками курсу «Memories events», і реалізація волонтерської програми «ВГОРУ».

Також проводиться системна робота над навчанням та залученням до координації волонтерських груп молоді. Цього року було запущене навчання для волонтерів, яким цікаво реалізувати себе у ролі молодіжних тренерів. Таким чином, був сформований пул тренерів, які отримали не тільки теоретичні знання, але й змогли одержати практичний досвід, проводячи тренінги у містах та селах Львівської області, в рамках проєкту з розвитку неформальної освіти «#Не_формат». Молодіжний центр став відомішим серед молоді не тільки Львівщини, але й інших регіонів. Зокрема, центр часто відвідують делегації з інших областей та країн з метою обміну досвідом.

Як бачимо, молоді відводиться пріоритетна увага з боку Львівської обласної влади. Тож можна з впевненістю сказати, що згадані молодіжні проєкти продовжать реалізовуватись в рамках програми «Молодь Львівщини» в найближчі роки.

Враховуючи наведене, головною метою реалізації програми «Молодь Львівщини» є – надати активним молодим людям підтримку й можливість самореалізації, а все інше вона в змозі зробити сама. Адже, як зазначив голова Львівської облдержадміністрації Максим Козицький: «Безмежна надія та ентузіазм – головна рушійна сила молоді! Бажаю молоді Львівщини знайти свій унікальний шлях та впевнено крокувати ним! Ставте цілі та реалізовуйте їх. Я впевнений, ви всього досягнете, адже ви – неймовірно круті, драйвові і талановиті».120538420 787377248715061 8431480690515673121 n