18301022 1304741652941228 9205664733615369159 nЖителі Миколаєва на громадських слуханнях проголосували за розірвання угоди, яка була підписана міським головою Андрієм Щебелем про прийом Миколаєвом щоденно 120 тонн львівського сміття. Про це повідомив депутат Миколаївської міськради від ВО "Свобода" Михайло Галущак.

 "Визнавати ті "слухання", що міський голова собі організував у міському палаці культури на 15.00 - це те саме, що визнавати "ДНР/ЛНР". У нас вже є рішення громади!

Дякую всім, хто вийшов з тих псевдослухань у міському палаці культури - це була наша реакція на те все самоуправство та анархію "нашої" міської влади", - написав Михайло Галущак.

Напередодні, як йдеться на  сайті Миколаївської міськради, міський голова Миколаєва Андрій Щебель у розгорнутому коментарі Розділля ТБ розповів, чи буде Миколаїв приймати львівське сміття і за яких умов.

«Насправді ця тема хвилює миколаївчан не перший місяць. Баталії ведуться ще починаючи з минулого року, відколи сталася Грибовицька трагедія. Я би хотів внести кілька ремарок у цю ситуацію зі сміттям. Всі ми чудово знаємо, що смітник у місті Миколаєві існує більше 30-ти років. Громадською комісією, яка була створена у 2014 році були припинені роботи по будівництву полігону, оскільки такі велись з порушеннями і не відповідали проектній документації. У мене виникає питання до тодішнього керівництва міської ради: з яких міркувань виходило керівництво, дозволяючи тоді завозити сміття з м. Львова, Меденич та інших населених пунктів без належного його сортування та захоронення. Можливо, керівництво міста так хотіло навести порядок, що поселило туди ромів? Можливо, саме таким чином розраховувались люди, які вивозили сміття на наше сміттєзвалище і розраховувались «налом». Це було просто скидання сміття на купу і прогорання. То чим думало тодішнє керівництво: про екологічну ситуацію чи по збагачення власних кишень?

Проте хочу звернути увагу людей до меморандуму, який був підписаний. Тут, звичайно, можна спекулювати, можна займатись політикою, але питання сміття у м. Львові – це не питання тільки міста Львова. До прикладу, минулоріч до м. Львова вступило на навчання більше 200 молодих людей, студентів, більше ніж 200 людей, які лікуються у м. Львові. Я вже не говорю про те, що ми мало не щотижня чи навіть щодня відвідуємо місто у своїх справах, чи то для відпочинку чи для культурного збагачення. Тому питання міста Львова – це не питання самого Львова, а всієї України. Львів є колискою українства, національно- патріотичного виховання. Я вважаю, що ми повинні навести в себе порядок і дякую, що нарешті все ж таки що позиція ЛОДА, ЛОР, Львівської міської ради та позиція більшості міст Львівської обл. співпала.

А тепер хочу перейти до питання, на яких умовах м. Львів згідне приймати чи буде приймати львівське сміття. Коли сталася Грибовицька трагедія, ми подали руку місту Львові і три дні приймали сміття.

Очевидно, що на нашому сміттєзвалищі потрібно робити рекультивацію, купити техніку, поставити вагу, очевидно, що потрібно дуже багато робити, щоб приймати сміття у таких обсягах.

Щоб не бути голослівним, після отримання листа від Андрія Садового та листа ЛОДа, мною була скликана позачергова сесія та позачерговий виконком Миколаївської міської ради і ми прийняли рішення, яке говорить:

  1. Миколаївській міській раді повернутися до розгляду питання що до можливо часткового прийняття ТПВ з міста Львова після введення в експлуатацію в установленому чинним законодавством полігону ТПВ в урочищі «Гроби».
  2. Миколаївській міській раді звернутись до ЛОДА, ЛОР, ЛМР з клопотанням щодо виділення ними коштів на фінансування робіт по об’єкту полігону ТПВ.

Що мною й було зроблено, я виконав кожен з пунктів цього рішення. У процесі прийняття звернень я керувався також і пунктами, які приймала комісія по будівництву полігону ТПВ, Щоправда не з усім я був згідний.

Що перш за все нам потрібно зробити, щоб мати можливість не порушувати екологічну ситуацію, пити чисту воду і правильно захороню вати ТПВ. Бо від цього питання ми нікуди не дінемось: ми будемо або правильно захороню вати або самі засипемось. Я вважаю, що ми повинні навести порядок на власному сміттєзвалищі, дати йому належного вигляду і хоронити сміття.

  1. Що нам потрібно зробити – внести зміни до поектно-кошторисної документації, яка була розроблена у 2013 році. На жаль, мушу констатувати той факт, що тодішнє керівництво міськради не вжило всіх належних заходів, щоб ця документація відповідала дійсності. На жаль, проект був розроблений на рівному полі, а не на діючому кар’єрі піску. Не мені робити висновки, я для себе їх вже зробив. Пропоную долучитися ЛОР фінансово долучитися, щоб переробити даний проект на той проект, який буде відповідати нашій ситуації.
  2. Щоб працювати ефективно на сміттєзвалищі має бути належна спеціалізована техніка.
  3. Рекультивація існуючого сміття. Пропозиція моя така: захоронити, накрити, припинити доступ води, щоб мінімізувати потрапляння інфільтратів до водоносного горизонту. Це, звісно не дасть швидкого результату, але за 5-10 років ми зможемо пити чисту воду
  4. Вважаю, що першочергово потрібно встановити відеонагляд з виведенням на інтернет – ресурс , до прикладу на сайт Миколаївської міської ради, щоб кожен наочно міг бачити, що відбувається, хто заїжджає, яка ситуація, як працюють люди.
  5. Ще один елемент при в’їзді на сміттєзвалище – вага з можливістю електронного виведення даних в онлайн режим, щоб кожен міг переконатись в тому чи іншому показнику.
  6. Освітлення, якого зараз немає .
  7. Моніторні колодязі, по периметру полігону з метою контролю якості підземних вод. Саме питання якості питної води для нас буде найважливіше для нас у використанні нашого полігону.
  8. Облаштування в’їзду на територію полігону, зараз у нас заїзд через територію ПАф Дністер, кар’єру, думаю заїзд має бути окремий з окремим відео наглядом. Вважаю, що тут має працювати комп’ютеризований міні офіс з відповідними умовами, щоб опрацьовувати дані, формувати звіти та належним чином вести бухгалтерську документацію.
  9. Геологічні дослідження.

Це ті пункти, які треба виконати вже. І лише після їх виконання ми зможемо говорити про можливість приймання чи неприймання львівського сміття. Шановна громада, якщо ми самі у себе не наведемо у себе порядок, то сміття незабаром буде на наших вулицях. Прошу віднестись до цього питання з розумінням, підтримати нас і спільно висловити свою позицію у баченні розвитку тої галузі, яку називаємо сміттєпереробна галузь. Я переконаний, що для ефективної роботи сміттєзвалища потрібна і сміттєсортувальна лінія, побудувати нові карти полігону, яких згідно старої пкд є 3. І лише тоді ми можемо говорити про якійсь масштаби, а вирішувати питання міста Львова, ми повинні сісти подумати, бо лише так ми можемо показати цілій Україні, цілому світу, що і як ми повинні робити", - йдеться у роз'ясненні міського голови.