0162a91395f4b920Автентичну вхідну браму із будинку на вулиці Меретина, 8а, яку львівські архітектори знайшли на смітнику, відреставрують. Про це розповіла начальниця міського управління охорони історичного середовища Лілія Онищенко. Зроблять це за гроші з міського бюджету. Про це повідомляє Суспільне.Львів

Чому замінили вхідні двері мешканці, які були вдома, коментувати відмовились. Стару автентичну браму з будинку на смітнику знайшла архітектора Христина Бадзян.

5189f9e202e68c95"Мені знайомі надіслали фотографію, що проходили повз смітник і побачили смішну картину, як біля смітника лежить брама. Ми через годину ту браму забрали, бо вона могла просто пропасти", - каже архітекторка Христина Бадзян.

Христина Бадзян розповідає, у будинку на вулиці Гуцульській, де вона мешкає, також була схожа стара брама, її відрестраврували за програмою співфінансування. 70% вартості оплачує міська рада, а 30% - мешканці.

"У нашому випадку на Гуцульській це складало трошки більше ніж 17 тисяч гривень, що, на мою думку, рівноцінне з тим, що зробили мешканці на Меретина, викинули і поставили нову металеву", - додає архітекторка.

80c9b1b244434856Браму з вулиці Меретина Христина Бадзян передасть міському управлінню охорони історичного середовища. Там її планують відреставрувати за гроші з міського бюджету.

"Ми домовилися і заберемо цю браму. Ми її відреставруємо, але не знаю, чи вона повернеться назад в цей будинок, оскільки мешканці цього будинку самі не захотіли цієї брами. Брами є у Львові типові, можливо, попадеться будинок, де була втрачена брама і ту браму можна буде туди поставити", - каже начальниця міського управління охорони історичного середовища Лілія Онищенко.

За цей рік за програмою співфінансування у Львові відреставровали 28 брам, ще 12 брам у роботі. Бюро історичної спадщини також отримало 180 нових заявок від мешканців.