EB084261 03FC 4958 8618 90D8148E0D65В Україні відбулися місцеві вибори. За результатами кількох екзит-полів, деяким кандидатам доведеться поборотися за крісло мера у другому турі. У яких містах 15 листопада пройде другий тур виборів – дізнавався сайт ТСН.ua.

Київ

За даними двох екзит-полів – Студії Савіка Шустера і Україна 24 та групи "Рейтинг" –  Віталій Кличко не зміг набрати 50% голосів виборців.

Так, згідно опитування на замовлення Студії Савіка Шустера і Україна 24 Кличко отримав 45,93% і 47,8% – за даними "Рейтингу".

Киянам 15 листопада доведеться обирати між Віталієм Кличком і кандидатом від "Опозиційної платформи – За життя" (ОПЗЖ) Олександром Поповим, який набрав 9,62% (Студія Савіка Шустера і Україна 24) і 8,6% голосів виборців ("Рейтинг").

Одеса
В Одесі більшість голосів виборців, згідно екзит-полу на замовлення Студії Савіка Шустера і Україна 24, отримав міський голова Геннадій Труханов – 34,4%. Його опонент, кандидат від "ОПЗЖ", нардеп Микола Скорик набрав 17,93% і також побореться за мерське крісло 15 листопада.

Миколаїв
У Миколаєві до другого туру, згідно цього ж екзитполу, потрапляють чинний мер міста Олександр Сєнкевич (партія "Пропозиція") і  Владислав Чайка (ОПЗЖ). Перший кандидат набрав 40,78%, другий – 26,77%.

Львів
Читайте також:
Садовий прийшов голосувати із закордонним паспортом: бюлетенів йому не видали (фото)

У Львові також не змогли обрати міського голову з першого разу. Згідно з даними екзит-полу на замовлення Студії Савіка Шустера і Україна 24, чинний мер міста Андрій Садовий набрав 41,12% голосів виборців. У другому турі він зустрінеться з  ексочільником Львівської ОДА, народним депутатом від "Європейської солідарності" Олегом Синюткою, за якого проголосували 27,38% львів'ян (згідно цього ж екзит-полу).

За даними соціологічного опитування агентства Famа, яке провели на замовлення "24 каналу" Андрій Садовий набрав 38% голосів. На другому місці екс-голова ЛОДА Олег Синютка з 28% голосів.  

Дніпро
Другий тур виборів відбудеться і у Дніпрі. Там, згідно екзит-полу на замовлення Студії Савіка Шустера і Україна 24, містянам доведеться обирати між чинним головою міста Борисом Філатовим (партія "Пропозиція"), який набрав 44,5% голосів, і Загідом Красновим (партія "Громадська сила"), у якого другий результат на виборах –14,4%.

Утім, за даними соціологічного дослідження електоральних переваг жителів Дніпра, які провів Центр суспільного розвитку "Інтер-акція" на замовлення Інституту публічної політики та консалтингу "Інпол", Загід Краснов в першому турі виборів мера в Дніпрі набирає 33,2% голосів, випереджаючи чинного мера Бориса Філатова, у якого 30,1%.

Кривий Ріг
За даними екзитполу на замовлення Студії Савіка Шустера і Україна 24, до другого туру у рідному місті президента Володимира Зеленського вийшли  чинний мер міста Юрій Вілкул ("Блок Вілкула "Українська перспектива") – у нього 42,8% голосів виборців, і кандидат від "Слуги народу" Дмитро Шевчик з результатом у 31,01%.

Ужгород
В Ужгороді, за даними екзитполу, до другого туру вийшли чинний мер міста Богдан Андрєєв з 23,84% голосів виборців (самовисуванець) і представник "Слуги народу" Віктор Щадей з результатом у 22,73%.

Чернівці
За крісло мера Чернівців у другому турів боротимуться Роман Клічук (партія Єдина Альтернатива), який, згідно екзитполу на замовлення Студії Савіка Шустера і Україна 24, набрав 29,13% голосів містян, і  Віталій Михайлішин (партія "Команда Михайлішина", котрий отримав 21,43%.

Черкаси
Другий тур виборів, згідно з даними екзитполу на замовлення Студії Савіка Шустера і Україна 24, відбудеться і в Черкасах. Там зустрінуться чинний мер Анатолій Бондаренко від партії "За майбутнє" (отримав 32,66%) і кандидат від "Голосу" Віктор Євпак (набрав 19,84%).

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що такої низької явки на виборах в історії України ще не було. За останніми даними ЦВК, проголосували за місцеву владу лише 37% виборців.

Соціологічна група "Рейтинг" провела опитування, чому люди не пішли на вибори. Так, згідно з його результатами, кожен п'ятий не голосував через стан здоров'я, кожен восьмий, через те, що йому просто це було не цікаво, а от в кожного десятого бажання відвідати дільницю зникло через пандемію коронавірусу. Інфіковані з COVID-19 мали змогу проголосувати, але не всі цим скористалися. Лишень у столиці з 20-ти тисяч пацієнтів, які нині на ізоляції, звернулися із заявою, аби проголосувати вдома, усього шестеро. Членів дільничних комісій зі скриньками впускали і в інфекційні відділення, винятково у спецкостюмах. Однак засобів захисту, зокрема в регіонах, бракувало.