dsc 8396Львів став першим містом в Україні, де почали вирішувати проблему накопичення опалого листя. Практично всі садові відходи наразі переробляють у компост. Відбувається це на станції компостування, що на вул. Пластовій, 13. Так, за інформацією ЛКП «Зелене місто», упродовж минулого тижня на компостувальну станцію надійшла рекордна кількість садових відходів — 113 тонн.

«На компостування потрапляє опале листя, гілля, щепа та залишки зелених насаджень. У суміші з харчовими відходами все це переробляється в компост. А вже готове добриво всі охочі можуть взяти безкоштовно для потреб свого господарства», — зазначають у ЛКП «Зелене місто».

Загалом упродовж жовтня ЛКП «Зелене місто» прийняло на компостування майже 361 тонну органічних відходів. З них близько 300 тонн — садових відходів (листя, гілля і щепи). Вже за два місяці ці відходи в суміші з харчовими перетворяться у корисний компост.

Нагадаємо, цьогоріч у січні в Львові у рамках пілотного проекту розпочала свою роботу станція компостування органічних відходів. Тож львів'яни з початку року мали можливість принести на компостування харчові та садові відходи.

У травні стартував пілотний проект із розміщення спеціальних контейнерів для збору органіки біля деяких ОСББ, закладів харчування і торгівлі міста. Географія проекту постійно розширюється.

Зокрема, у спеціальні коричневі баки можна викидати такі відходи:

залишки сирих овочів і фруктів;
шкаралупу сирих яєць;
заварку від чаю;
скошену траву;
зів'ялі квіти;
опале листя.
Водночас у контейнер не можна викидати:

пакети для сміття, кульки, тетрапак тощо;
тверді побутові відходи.