121691459 2734971010048578 5060351447304222877 o2212-річний львів’янин Олексій Яремій став срібним призером Rok Cup Singha Trophy на змаганнях Rok Cup Superfinal 2020, що проходили в Італії на картодромі Franciacorta.

Про особливості цього виду спорту, роки тренувань та враження від світових змагань прес-службі Управління фізичної культури та спорту розповів батько Олексія Михайло Яремій.

Картингом спочатку зацікавився саме батько Олексія Михайло. У 2013 році чоловік спробував покататись на прокатних картах на вулиці Бузковій. Тоді до заняття пригледівся й Олексій, однак був ще надто малим, аби сідати за кермо. Та вже згодом, у листопаді 2014 року, хлопчик почав займатися у Школі картингу. У червні 2015 року Олексій дебютував в автоспортивних змаганнях у Львові, а у серпні в Києві на автодромі “Чайка”.

“Після декількох років виступів в Україні ми вирішили трішки змінити географію. В Україні, а у Львові й поготів, немає якісних, сучасних трас належного рівня для підготовки. Найближча – на Тернопільщині. Але вона, хоч і приймає в основному дитячі картингові змагання, має недостатній рівень для якісного тренування. Тому чи не єдина можливість потренуватись належним чином – на європейських трасах напередодні змагань або ж на окремих тестових виїздах”, – пояснює Михайло Яремій.

Так, у 2018 році Олексій стартував у міжнародних змаганнях CEE Rotax Max Challenge. Це був перший візит за кордоном саме задля автоспорту. Це була трасса Adria International Raceway в Італії. Згодом, впродовж 2 років, хлопець брав участь в чемпіонатах та змаганнях на територіях Польщі, Австрії, Угорщини, Італії, вибірково і у змаганнях на території України.

Цьогоріч Олексій почав виступати у складі професійної італійської команди AV Racing. Окрім Олексія, у команді виступають пілоти з Польщі, Австралії, Італії та Угорщини. За спиною у картингіста – десятки успішних стартів на українських та європейських трасах.

“Є кілька етапів у розвитку пілота. Найперший – навчити їздити швидко. Далі – навчити бути маневреним. І третій, найважчий, етап – вишколити емоційний інтелект. Навчити пілота правильно і виважено приймати рішення, відчувати техніку, зміни погоди і покриття траси під час заїзду, планувати атаку та захист, розумно провести гонку. Звичайно, можна їздити на одні й ті ж змагання, бути першим, рахувати медалі й радіти. Але який тоді розвиток? У картингу головне прогрес. Коли приїжджаємо на європейські першості, звичайно вибороти кубки чи навіть позиції в перших 10-20 місцях дуже важко. Хороших спортсменів багато, конкуренція надвисока. Майже всі пілоти, що їздять, в “голові” мають безперервний цикл тренування/гонка протягом року, вони навіть мешкають та навчаються поруч з трасами, щоб приділяти більше часу тренуванням. У картингу все вирішують долі секунди, в кваліфікаційному заїді в інтервалі 0.5-0.8 секунди може знаходитись 20-30 пілотів”, – зауважує Михайло Яремій.

На 2020 рік сім’я мала дуже багато планів щодо реалізації Олексія в картингу. Однак через карантин більшу частину року провели вдома. Повернення на італійські траси та до змагань загалом, кажуть, було справжнім святом.

“Насправді, карантин та рішення урядів країн на довгий час виключили для нас можливість навіть приїхати, щоб потренуватись в відповідних умовах, не те щоб навіть думати про змагання. За допомогою активною участі консульства України в Італії ми врешті-решт змогли потрапити на територію Італії на початку вересня та провели більше півтора місяці там. Було докладено надзвичайно багато зусиль, щоб спортсмен зміг добратись і почати тренування, готуючись до відповідальних та складних змагань. Але і там обставини випробовували: раптовий перенос змагань, мінливі погодні умови, велика кількість переїздів – все це лягало додатковим навантаженням під час змагань. Графік змагань та тренувань дуже напружений і потрібно встигнути багато речей – це навчання, робота, повсякденні речі для забезпечення комфортного перебування за кордоном. Спонсорської підтримки у нас немає, і незважаючи на доволі великий бюджет картингових змагань, нашій сім’ї потрібно докладати великих зусиль, щоб хоч трохи наблизитись до конкурентного рівня спортсменів, з якими Олексій змагається. Маємо надію, що наш приклад покаже наскільки важливо підтримувати і розвивати дитячий автоспорт, а також сприятиме популяризації його серед молодих талантів, що бажають бути швидкими та конкурентними на світовому рівні”

Слідкувати за досягеннями Олексія можна на сторінці FB: https://www.facebook.com/oleksiy.yaremiy