124668447 375599807016664 7403605171215971680 n e1604929845112 1024x76711 листопада, о 13.00 годині, ГО «Товариство пошуку жертв війни «Память», ГО «Закінчимо війну» перепоховає останки 25 вояків австро-угорського та російського війська, які загинули у роки Першої Світової війни на Львівщині.


Перепоховання відбудеться на військовому цвинтарі в смт. Івано-Франкове. Про це повідомив голова ГО «Товариство пошуку жертв війни «Память» Любомир Горбач, пише «Діло».

У коментарі «Ділу» від додав, що пошуковцям так і не вдалося отримати фінансування від обласної влади для проведення цих заходів. Відтак, організації вкотре перепоховуватимуть вояків власними силами.

«Ми постійно звертаємося з проханням профінансувати чи то пошукові роботи, чи перепоховання, але отримуємо тільки відписки. В результаті останки людей місяцями лежать у мішках. До річниці закінчення Першої світової війни 11 листопада ми все-таки проведемо перепоховання 25 вояків австро-угорського та російського війська. Бо загиблі мають право на повагу. Шкода, що це розуміють не всі», – додав Любомир Горбач.

Нагадаємо, раніше Форпост писав, що «на Львівщині останки солдат Першої та Другої світових воєн зберігають у мішках». Загалом йшлося про 55 людей. 11 листопада 25 останків перепоховають. Тоді як 30 червоноармійців далі залишатимуться не похованими і зберігатимуться в капличці у селі Скваряві.
P.S «Діло» нарешті отримало відповідь від ЛОДА на запит щодо причин відмов у фінансуванні Товариства «Пам’ять».

Як йдеться у відповіді за підписом директорки департаменту архітектури та розвитку містобудування ЛОДА Олени Василько, «відповідно до рішення сесії Львівської обласної ради від 11.02.2020 № 981 «Про внесення змін до обласних програм та показників обласного бюджету на 2020 рік», у напрямах програми «Охорона і збереження культурної спадщини Львівської області на 2018 – 2020 роки» на 2020 рік не передбачено фінансування заходів щодо пошуку і впорядкування поховань жертв війн та політичних репресій, проведення досліджень, вивчення та впорядкування історичних кладовищ, поховань та меморіалів.

Про що департамент архітектури та розвитку містобудування облдержадміністрації неодноразово повідомляв ГО «Товариство пошуку жертв війни «Пам’ять».

«В той же час ГО «Товариство пошуку жертв війни «Пам’ять» було запропоновано розглянути можливість дозахоронень ексгумованих останків воїнів на кладовищах у с. Потелич Жовківського району та с. Буховичі Мостиського району Львівської області. Одночасно інформуємо, положенням про департамент архітектури та розвитку містобудування Львівської обласної державної адміністрації, затвердженим розпорядженням голови облдержадміністрації №745/0/5-20 від 2 04.09.2020, не передбачено інвентаризації військових кладовищ Львівської області.

Органи виконавчої влади, підприємства, установи, організації усіх форм власності, які беруть участь у заходах з пошуку, ексгумації та перепоховання останків полеглих осіб, у своїй діяльності повинні керуватися Законом України «Про поховання та похоронну справу» та Тимчасовим порядком здійснення на території України пошуку, ексгумації та перепоховання останків осіб, які загинули внаслідок воєн, депортацій та політичних репресій, і впорядкування місць їх поховання, затвердженого наказом Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України від 09.06.2006 № 193», – йдеться у відповіді департаменту архітектури та розвитку містобудування ЛОДА.