bako01У Львові померла українська співачка Марія Бойко. Про це повідомив її син, ректор Львівської національної академії мистецтв Володимир Одрехівський.

Марії Бойко було 89 років. 

"Відійшла у вічність моя мама, українська співачка Марія Байко", - сказано у повідомленні.

Марія Байко - українська концертно-камерна співачка (ліричне сопрано). Лауреат Всесвітнього фестивалю молоді і студентів (Москва, 1957). Лауреат Національної премії України ім. Т. Шевченка (1976). Народна артистка України (1979). Професор кафедри сольного співу Львівської консерваторії ім. М. Лисенка (1982).


Вокальну освіту здобула у Львівському музпедучилищі ім. Ф. Колесси (1948-1952) та Львівській консерваторії ім. М. Лисенка (1953-1958) у класі О. Бандрівської. Паралельно закінчила курс бандури у класі B. Герасименка.
З 1958 року виступає з сольними концертами та як солістка Львівської філармонії у складі терцету сестер Байко (Даниїла, Марія, Ніна).

Репертуар Марії Байко – це українські народні пісні та романси (Д. Січинський, О. та Н. Нижанківські, Я. Лопатинський, М. Лисенко, C.Людкевич, В. Барвінський, М. Колесса, А. Кос-Анатольський, Р. Сімович, М. Скорик, І. Соневицький, Б. Фільц), твори зарубіжних композиторів, таких як Б. Барток, А. Дворжак, К. Шимоновський, Й. Брамс, Р. Шуман, Е. Гріг та інші.

Активно виступала з концертами як солістка, так і у складі терцету сестер Байко в Україні, республіках колишнього СРСР, за кордоном у Європі, США, Канаді тощо.

Як солістка Марія Байко записала три пластинки "Співає Марія Байко", "Пісні Франкового краю", "О, не забудь" (старовинні романси), компакт-диск "Співаночки мої", із сестрами Байко - п’ять пластинок та компакт-диск "Співають сестри Байко".

Відзначена численними державними нагородами та відзнаками: орден "Знак Пошани", медаль "За трудову відзнаку", почесні звання "Заслужений артист України" та "Народний артист України", лауреат Національної премії України ім. Т. Шевченка, "Орден княгині Ольги".
Кращі випускники: Г. Чорноба, В. Сліпак, Л. Кондрашевська, М. Зубанич, Н. Петренко, С. Фрадіна, І. Попович.