5fff298ff3bc8 screenshot 102За період різдвяних свят державний кордон України перетнули 200 тисяч людей, більшість з них становлять заробітчани, які повертаються до ЄС. У результаті на кордоні спостерігаються черги.

Про це в ефірі телеканалу "Україна 24" розповів речник Держприкордонслужби України Андрій Демченко.

"Ці дані ми відмічали в період різдвяних свят – ту кількість громадян, які перетнули державний кордон України на всіх напрямках - на в'їзд і на виїзд. Переважну більшість від загальної кількості становили громадяни України, які слідували на виїзд за межі нашої держави", - повідомив Демченко.

На уточнююче запитання, чи пов'язане збільшення потоку з тим, що люди повертаються на роботу за кордон, він відповів:

"Так, якщо говорити про черги або про збільшення кількості перетинів кордону, то це сезонне явище. Якщо в переддень свят люди повертаються додому, то після завершення свят люди виїжджають за межі нашої країни. Це ті, хто тимчасово проживає в країнах, якщо говорити про Європу, або ті, хто там працює. Переважно черги на кордонах створювалися через це, ми їх фіксували найбільше 9 і 10 січня".

Речник Держприкордонслужби зауважив, що черги пов'язані не тільки з перетином українських пунктів пропуску, а й пунктів пропуску суміжних країн, де запроваджені певні карантинні обмеження щодо в'їзду.

Водночас за його словами, у порівнянні з минулими роками потік зменшився через коронавірус:

"Якщо раніше в передсвяткові дні кордон перетинали за добу лише 200-300 тисяч осіб, то на цей час ця кількість становить 50-70 тисяч. Якщо порівнювати 2019 і 2020 рік, то пасажиропотік на кордоні знизився втричі".