lpЖити у власній оселі зручніше та приємніше, однак деякі люди вважають, що краще роками орендувати чуже житло. Вони не хочуть брати кредит на квартиру, оскільки не можуть зібрати суму початкового внеску або побоюються, що не виплатять борг.

Однак оренда житла теж має недоліки. Тому з часом багато орендарів наважуються взяти позику в банку. Щоб не потрапити в халепу,  компанія РІЕЛ зібрала нюанси обох варіантів.

Плюси та мінуси оренди

Основними перевагами оренди є:

висока мобільність;
зручність використання;
мінімальна відповідальність;
відсутність великих фінансових ризиків;
доступність.

Якщо орендарям щось не сподобалося, вони можуть у будь-яку мить відмовитися від однієї квартири та переїхати до іншої. Оскільки мешканці можуть зняти квартиру біля місця роботи або навчання, вони економлять багато часу та грошей на поїздках. Квартиронаймачі не несуть відповідальності за житло. Вони зобов'язані тільки дотримуватися умов, зазначених у договорі оренди. Орендована нерухомість приваблює доступністю. Якщо квартиру винаймають кілька осіб, для кожної з них величина щомісячних внесків знижується. У разі зменшення доходів позичальник просто залишає орендоване житло. І він не матиме боргів перед власником нерухомості.

Серед недоліків оренди можна назвати регулярне збільшення розміру плати. Господарі можуть виселити квартиронаймача або змінити умови його проживання в будь-який час. Оренда пригнічує багатьох людей відсутністю перспектив.

Плюси та мінуси кредиту

Кредит має низку важливих переваг. Він забезпечує можливість:

придбати власне житло;
отримати реєстрацію місця проживання;
зробити капіталовкладення;
одразу вселитися в дім;
вільно розпоряджатися власністю.

Маючи позикові кошти, люди можуть реалізувати мрію про власну домівку та зробити вдале капіталовкладення в нерухомість. Купуючи майно, вони одночасно отримують місце реєстрації. Позичальники можуть одразу в'їхати до оселі та почати її облаштовувати. У себе вдома вони мають право робити все, що заманеться – заводити будь-яких домашніх тварин, втілювати будь-який дизайн інтер'єру, робити перестановки та перепланування.

Недоліком кредиту є його дорожнеча. Крім вартості квартири, позичальник виплачує банку додаткові суми (відсоткову ставку, комісію, страховки), що збільшують розмір позики практично вдвічі. Оскільки банки укладають договір на 5-20 років, до того, як узяти кредит на купівлю житла, позичальник повинен реально оцінити свої можливості не лише на момент позики, але й у перспективі.

Для купівлі житла можна взяти споживчий кредит або іпотеку. Умови споживчої позики на перший погляд менш вигідні. Її дають під великі відсотки та на короткий термін. Однак після оформлення споживчої позики інвестор не передає квартиру банку в заставу. Іпотека надається на більш привабливих умовах, але за умови передачі в заставу житла.

Що вигідніше, кредит чи іпотека, залежить від стабільності доходів. Якщо є стабільний заробіток, вигідно оформити іпотеку. За умови внесення суми початкового внеску в розмірі 70-80% щомісячні платежі не будуть обтяжливими, навіть якщо дохід не дуже великий. Якщо заробіток нестабільний, вигідно взяти споживчий кредит. Такий варіант зручний для людей, які очікують надходження великої суми грошей найближчим часом.

Об’єктивна оцінка витрат для оренди та кредиту

До того як узяти кредит на покупку квартири, треба оцінити очікувані витрати та порівняти їх із фінансовими втратами у випадку оренди. Наприклад, людина збирається придбати житло площею 40 кв.м за 600 тисяч гривень. Оскільки початковий внесок становить 25%, треба одразу заплатити 150 тисяч гривень. Припустимо, що інвестор має цю суму. Він може заплатити її як перший внесок або покласти на депозит. Візьмемо для прикладу період 5 років.

1. Ухвалене рішення на користь кредиту. В такому випадку банк надасть кошти в розмірі 450 тисяч гривень. Додатково позичальникові доведеться платити відсоткову ставку (17-21%), комісію (1,5-3%) і 2 страховки (1%). Загальна сума річної ставки буде у коридорі приблизно 17-30%, залежно від того, де взяти кредит на покупку житла. Плюс до цієї ставки позичальник заплатить одноразово державне мито і внесок до Пенсійного фонду (по 1%). Оскільки відсотки нараховуватимуться тільки на залишок суми, загалом за 5 років позичальник повинен внести приблизно 751,5 тис. грн. У середньому він платитиме на місяць орієнтовно 12,5 тис. грн.

2. Ухвалене рішення на користь оренди. А наявна сума кладеться на депозитний рахунок. Оскільки середня вартість оренди в Києві становить 10 тисяч гривень (із комунальними платежами), за п’ять років орендар витратить 600 тисяч гривень. Розміщена на депозитному рахунку сума за цей же період збільшиться до 328,85 тис. грн (за ставки 17% у національній валюті). Цієї суми ніяк не вистачить на купівлю омріяної квартири. Додати до цього треба ризик банкрутства банку та коливання валютної ставки в менший бік.

Хоч кредитування пов'язане з великими витратами, воно є більш надійним і зручним способом купівлі житла. Оплачуючи посильну за розміром суму, орендар живе в чужій квартирі, а через п’ять років опиняється в значно кращій ситуації. Саме з цієї причини багато орендарів усе ж таки наважуються взяти житло в кредит.