138566974 2167368570065270 6818662741227390189 oУ новорічну ніч 2021 року команда Центру серця та судин врятувала життя пані Лариси, оперуючи жінку понад 7,5 годин. Про це розповіли на сторінці Клінічної лікарні швидкої медичної допомоги міста Львова.

Близько опівночі, жінку 63-років у критичному стані привезла карета швидкої допомоги в шоковому стані, з вкрай низьким тиском та болем між лопатками, що віддавав у хребет.

“Аби не втратити пацієнтку, за лічені хвилини наші спеціалісти перевезли жінку з приймального відділення для невідкладного обстеження та КТ-ангіографії. І в результаті — виявили розшарування висхідної аорти із поширенням на дугу та низхідну аорту, з гемоперикардом і тампонадою серця. Стан пацієнтки вимагав негайного хірургічного втручання. Адже для порятунку життя пацієнтів при розшаруванні аорти важлива кожна година та навіть хвилина”, — розповіли у лікарні.

Тож до 20 хвилин часу з моменту поступлення пані Ларису вже подали в операційну для дуже складного втручання, яке в Україні виконують нечасто.

Жінці спротезували висхідну аорту, дугу аорти методом «острівця» та частину низхідної грудної аорти. Тривала операція 7,5 годин.

Стан пацієнтки стабілізувався відразу по завершення операції.

“На 11 день пані Лариса в чудовому самопочутті, радісна та з усмішкою на обличчі поїхала додому! І учора, приїхавши на плановий огляд, повна сил та енергії вітала команду Центру серця і судин зі Старим новим роком, який зустрічатиме вдома, у родинному колі

Тож ми бажаємо їй міцного здоров’я та швидкої реабілітації! Бережіть себе, пані Ларисо!” — повідомили у лікарні.

На завершення кілька слів про саму хворобу, що стала причиною критичного стану жінку. Розшарування висхідної аорти виникло внаслідок тривалої неконтрольованої гіпертонічної хвороби. Тому лікарі закликають не лише проходити планові медичні обстеження, але й не відкладати візит до лікарня у випадку, якщо відчуваєте зміни серцевого ритму, поболювання чи поколювання в грудній клітці, стрибки тиску, задишку чи будь-які інші симптоми.