116548656 У районі карпатської вершини Піп Іван Мармароський 14 січня загубився турист зі Львова, що вирушив туди самостійно - у так званий соло-похід. Раніше Форпост писав про те, що чоловіка знайшли у Румунії.

Більше доби львів'янина шукали рятувальники ДСНС, які навіть зв'язалися з румунськими колегами, адже гора знаходиться на українсько-румунському кордоні, пише BBC.

Однак через хуртовину і високий сніг пошуки вирішили призупинити.

Але знайшли львів'янина та привели у тепло волонтери з туристського прихистку Marmaros Rescue Hut.

Про те, як проходила операція та що потрібно робити у таких випадках (а чого робити категорично не треба) BBC News Україна розповів волонтер-рятувальник Олексій Тригуб'як.

Зник на горі

"О пів на десяту вечора 14 січня мені подзвонили, що на Попі Івані Мармароському перебуває людина, яка потребує допомоги. Він потрапив у великий снігопад і в нього пошкоджена нога", - розповідає Олексій.

Піп Іван Мармароський (не плутати з Чорногірським, де розташована колишня обсерваторія і пост ДСНС) - одна з найкрасивіших вершин українських Карпат, 1 936 метрів.

Друзі зниклого передали його дані, номер телефону та координати, які він передав.

"Важливо, що він зміг на своєму смартфоні визначити свої координати через GPS і надіслав їх. Це дуже полегшило його пошуки", - каже волонтер.

Він передав цю інформацію Marmaros Rescue Hut.

"Там був мій напарник Богдан Фаштрига і ще Макс Люльченко, першокласний скелелаз і лижник, рятувальник одного з гірськолижних курортів. О 22:30 вони висунулися звідти на скітурі - гірських лижах, в яких ходять по горах. Опівночі були на вершині, скітур дозволяє пересуватися у горах дуже швидко і з малими затратами сил", - додає Тригуб'як.

Транспортування

Близько 2-3 години ночі волонтери вийшли на точку GPS-координат, яку передав зниклий.

Це було на румунській території - за 500 метрів від кордону.

Намет вже не знайшли, але здалеку побачили ліхтарик туриста.

"Він був за межами намету, тому що намет повністю засипало снігом - у той час насипало десь пів метра снігу. Тобто він вже втратив намет і на той момент втрачав тепло", - каже волонтер.

На пластиковій ак'ї (рятувальних санях) і за допомогою альпіністського спорядження до вечора наступного дня знайденого туриста доправили до притулку.

Загалом вся операція тривала близько 20 годин.

"Транспортування тривало 15-16 годин, хоча самі пошуки зайняли лише 3-4 години. Так довго, тому що було лише двоє рятувальників. Рятувальники ДСНС не змогли дістатися у той район з транспортом", - додає Олексій.
Львів'янин при цьому був переохолоджений, з ознаками обмороження на пальцях рук і ніг - разом з носом це перші частини тіла, як страждають на морозі.

"Не можна сказати, що він уже замерзав критично - залишався при тямі, жартував. Але якщо б його не знайшли, то все могло б закінчитися невесело", - відзначає волонтер.

Вночі до полонини Лисичої, що нижче притулку, дісталися рятувальники на всюдиході "Богун" й зранку суботи забрали львів'янина та відправили його до лікарні.

Недооцінена небезпека Карпат

"Людина не завжди може тверезо оцінювати свої можливості: хто початківець-аматор, а хто вже більш досвідчений. От ця людина є новачком з мінімальним досвідом зимових походів", - пояснює Олексій Тригуб'як.

"Зимові Карпати дуже недооцінені початківцями - вони літом там гуляють, коли приїжджають зимою, то очікують такої ж простої прогулянки", - додає він

І радить початківцям у жодному разі не ходити у зимові соло-походи - надто небезпечно.

"Найкраще - брати гідів-провідників. Хоча в Україні це не розвинуто як професія, але тусовка таких є", - каже волонтер.

Чи принаймні консультуватися з досвідченими людьми, рятувальниками ДСНС чи волонтерами.

Що робити у таких ситуаціях?

Якщо ж хтось потрапив у схожу ситуацію, то поради наступні:

По-перше, визначити і передати свої координати. Є багато GPS-додатків для звичайних смартфонів, які це можуть зробити. Від цього може залежати тривалість пошуків та життя.
По-друге, треба зберігати тепло. Наприклад, розтопити воду, нагріти її, налити у пластикові пляшки і так постійно грітися.
По-третє, якщо вже передали координати, то не залишати те місце. Інакше рятувальники вас не знайдуть.

Туристський притулок

Як розповідає Олексій Тригуб'як, Marmaros Rescue Hut - волонтерська ініціатива, яку вони з товаришами створили якраз на такі випадки.

Це - "добровільний рятувально-пошуковий пост в українських Мармаросах", йдеться на його Facebook.

"Консультуємо людей про походи в гори, проводимо лавинні курси. Є люди, які пройшли війну як медики - вони читають курси тактичної допомоги, прилаштованої для гір", - каже волонтер.

Крім того, там можуть зупинятися туристи, які піднімаються на Мармароси чи спускаються з гір.

"Зараз збираємо гроші на всюдихід. З ним би транспортували знайденого туриста набагато швидше", - додає Олексій.

Marmaros Rescue Hut існує виключно за волонтерські кошти.

З рятувальниками ДСНС волонтери обмінюються інформацією під час пошуків.