142351282 3442026632593676 2909523828001991197 nСміялася, танцювала і опинилася на операційному столі. Саме так було у 10-річної пацієнтки, яку привезла "швидка" із заворотом яєчника. Цей небезпечний стан може статися як зі здоровим, так і з хворим яєчником, коли в органі є кистозний утвір, внаслідок різких рухів чи надмірної фізичної активності.

У дітей і підлітків частіше зустрічається ця патологія, ніж у дорослих жінок. Річ у вікових особливостях анатомії - яєчники у дівчаток знаходяться вище входу в малий таз, тонкі і довгі маткові труби, не до кінця сформований зв’язковий комплекс, до якого зафіксований яєчник. До причин додаються і гіперактивна перистальтика кишківника, і підліткові закрепи… Словом, усі разом ці причини стають причиною невідкладного стану, коли дівчинку треба рятувати терміново, повідомляє пресслужба львівської лікарні "Охматдит".

Якщо відкласти візит до лікаря, можна залишитися без органа. І це не страшилка дорослих. Чим швидше дівчинку прооперують, тим більше шансів врятувати орган.

Трохи передісторії. Пацієнтка потрапила в лікарню не відразу. Якогось вечора дитина пожалілася мамі на біль у животі, нудоту і блювання, які є класичними симптомами при цій хворобі. Під час карантину мама не ризикнула піти до лікаря відразу, дала ліки для покращення травлення, які продаються в аптеці без рецепта. Нудота і блювання минули, а біль у животі лише наростав. Тільки через 2 дні батьки наважилися показати дитину лікарю. При УЗД у районній лікарні запідозрили гінекологічну проблему і скерували до ОХМАТДИТу.

Дитячий гінеколог Еліна Чайківська підтвердила у цієї пацієнтки заворот кистозно зміненого яєчника.

Дівчинку терміново прооперувала команда фахівців ОХМАТДИТу. 

"Цій дівчинці пощастило - нам вдалося відновити анатомічну локалізацію яєчника. Зробили ми це лапароскопічним шляхом, без традиційного великого шва через весь живіт. Але ситуація була складною через те, що яєчник перекрутився на 360 градусів. Ми дуже зраділи, коли побачили, коли відразу в операційній почало відновлюватися адекватне кровопостачання органу", - розповідає дитячий гінеколог Еліна Чайківська.

Зараз дівчинка впевнено одужує, вже скоро її випишуть.

"У нашій лікарні при завоороті яєчника ми не робимо відкритих операцій. Лапароскопічна хірургія є золотим стандартом при цій патології", - розповідає хірург Андрій Дворакевич.

Лише за останніх півроку це вже 16 пацієнтка з таким діагнозом. До слова, наймолодші пацієнтки - новонароджені.

У лікарні нагадуєть усім мамам донечок, що біль у животику може з'являтися і зникати, але краще знайти час і показати доньку лікарю, щоб потім танцювати без наслідків для здоров'я.