image789976857654Слідчі ТУ ДБР у місті Львові за інформацією СБУ викрили протиправну діяльність організованої групи осіб, до якої входять чинні та експрацівники Посольства України в Республіці Польща, а також військовослужбовець Управління ДССЗЗІ України в Закарпатській області. 

Подробиці викриття на контрабанді українських дипломатів повідомили у Державному бюро розслідувань.

Вказані особи займалися незаконним переміщенням товарів підакцизної групи через держкордон України до країн ЄС, використовуючи дипломатичні імунітети та привілеї, а також службовий транспорт.

За встановленими даними, водій Посольства України в Республіці Польща та один із секретарів Представництва МЗС України перевозили товари на службовому мікроавтобусі. До вказаної діяльності був залучений працівник ДССЗЗІ та експрацівник Посольства, а також син останнього – нині чинний аташе з консульських питань Посольства України в РП.
28 лютого 2021 року мікроавтобус був зупинений при виїзді з пункту пропуску, за кермом якого знаходився водій Посольства та аташе з консульських питань Посольства України в РП.

За результатами проведеного обшуку вказаного транспорту виявлено та вилучено:

  • 140 000 доларів США;
  • 67 200 євро;
  • 11600 польських злотих;
  • 16 кг золота;
  • 8826 блоків з цигарками.

Орієнтовна собівартість вилучених тютюнових виробів за попередніми підрахунками становить близько 1,5 млн грн.

Попередня кваліфікація правопорушення: незаконне виготовлення, зберігання, збут або транспортування з метою збуту підакцизних товарів (ч. 1 ст. 204 КК України).

Нагадаємо, раніше Форпост писав, що працівників посольства України в Польщі спіймали на контрабанді цигарок.