1582796784 94741Верховний Суд України поставив "крапку" у судовій справі за позовом до журналістки Вікторії Балицької керівника секретаріату Комітету Верховної ради України з питань запобігання і протидії корупції Юрія Сорочика. Про це повідомила Вікторія у Фейсбук.

П’ятірка судів Касаційного цивільного суду ВС відмовила чиновнику у задоволенні його касаційної скарги на рішення Львівського апеляційного суду, який 3 лютого 2020 року скасував рішення Галицького суду, згідно якого Вікторія мала спростувати декілька фраз із свого допису на Фейсбук від 27.01.2019. 

А саме:
…патрульні зупинили автомобіль BMWX5, бо він рухався без увімкненого ближнього світла ;
…пасажир почав агресивно себе вести, ображати патрульних, а згодом вдарив одного із них кулаком в лице ;
…агресивний пасажир… .

Коротко про обставини: 26 січня 2019 року на заправці на об’їзній дорозі Львова чиновник Верховної Ради Ю.Сорочик під час конфлікту вдарив кулаком у лице патрульного поліцейського. Його затримали та відвезли у відділ поліції. Наступного дня вранці Вікторія написала про це допис у Фейсбук. Через два тижні чиновник подав до неї та до ГУНП та УПП у Львівській обл. позов про захист честі та гідності. Вимагав у неї моральної компенсації у розмірі 100000 та спростування інформації. А також заборонити усім трьом відповідачам поширювати про нього негативну інформацію.

Галицький суд Львова в лиці судді І.Волоско виніс рішення, згідно якого Вікторія мала спростувати декілька фраз із свого допису. Вони вище наведені. Згодом Апеляційний суд Львівської області скасував рішення першої інстанції, оскільки в ході розгляду справи прийшов до висновку, що у дописі була написана правда. 

Чиновник Ю. Сорочик подав на рішення апеляцийного суду касаційну скаргу. І зрештою програв судовий процес, який тривав більше двох років.

Концептуальні цитати з постанови ВС:

"Позивач є публічною особою, а тому відкритий для суворої критики і пильного нагляду громадськості й межа допустимої критики щодо такої особи є значно ширшою, дійшов правильного висновку про те, що позовні вимоги ОСОБА_1 задоволенню не підлягають"

"Враховуючи те, що позивач є публічною особою, інтерес до якого у суспільства є високим, інформація про нього становить громадський інтерес".

 

"Дякую суддям Верховного Суду. Все таки, із правосуддям у нас не так все погано. і з свободою слова - теж. Двох патрульних, одного з яких чиновник вдарив, зараз судять за перевищення. А провадження по чиновнику за напад на поліцейського поліція Львівської області закрила", - повідомила Вікторія.