adopcia ako postupovaťЗадля запобігання бездоглядності та безпритульності серед дітей, виявлення малолітніх та неповнолітніх, які опинились у складних життєвих обставинах, недопущення вживання ними алкогольних напоїв, тютюнових виробів, в області постійно проводять профілактичні рейди.

Про це повідомили у пресслужбі ЛОДА.

Працівники Служби у справах дітей Львівської обласної державної адміністрації, ювенальної превенції ГУ Національної поліції у Львівській області, соціальні служби підбили підсумки роботи у І кварталі 2021 року.

Упродовж січня-березня статус дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського виховання, отримали 60 дітей. З них 51 дитина влаштована в сім’ї, 7 дітей набули статусу, перебуваючи в закладах інституційного догляду і 2 дитини навчаються в закладах профтехосвіти.

В сім’ї влаштовано 86 дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, 16 дітей були усиновлені громадянами України. 65 – влаштовані під опіку та піклування. Також створено дитячий будинок сімейного типу і на виховання/спільне проживання влаштовано 4 дитини. Ще одну дитину влаштовано в дитячий будинок сімейного типу.

«Найважливіше, що 92% дітей, які осиротіли, влаштовані у сім’ї. Це є пріоритетом для нашої області, і держави в цілому», - наголосив під час брифінгу заступник голови Львівської ОДА Віталій Загайний.

За його словами, зараз триває процес створення служб у справах дітей у громадах.

«На місцевий рівень передано значна сфера повноважень, і у цій сфері зокрема. Станом на І квартал, маємо 43 громади, де вже створені служби у справах дітей. Це досить непоганий показник, хоча ми розуміємо, що до 100% залишається досить великий люфт. Розуміємо труднощі, які сьогодні переживають громади. Незважаючи на це, процес постійно рухається вперед. Ця робота проводиться щоденно з боку ЛОДА, зокрема, обласної служби у справах дітей», - зазначив заступник голови ОДА.

За словами начальника Служби у справах дітей Львівської ОДА, за результатами рейдів у сім’ї повернули 4 дитини, до навчальних закладів – 3 , одну дитину влаштували у притулок.

«Пандемія вносить свої корективи у роботу, але від початку року ми все ж провели 116 профілактичних рейдів. Це гарний показник, враховуючи, що служби реформуються, зараз триває процес створення відповідних підрозділів на місцях. Під час рейдів обстежено 264 родини, виявлено 8 дітей, попереджено 146 батьків. До відповідальності притягнули 20 батьків», - наголосив Володимир Лис.

Своєю чергою, працівники ювенальної превенції поліції Львівщини склали 1550 адмінпротоколів за вчинення правопорушень, до відповідальності притягнено 115 неповнолітніх.

«В основному це куріння у громадських місцях, розпивання алкогольних напоїв, вчинення дрібного хуліганства та насильство в сім’ї, - пояснює Ольга Ковальчук, начальник відділу ювенальної превенції ГУ Нацполіції у Львівській області. - За 3 місяці 2021 року притягнуто до відповідальності 30 осіб, які реалізовували алкогольну та тютюнову продукцію неповнолітнім. Хочу подякувати за допомогу громадським організаціям та небайдужим громадянам».

За її словами, за І квартал 2021 року працівниками поліції, разом із відповідальними службами проведено 1060 рейдів, в ході яких перевірено 1190 сімей. До притулків помістили 12 дітей.

За три місяці до поліції надійшло 108 звернень про зникнення дітей, 44 з них – малолітні. Упродовж першої доби розшукали 105 дітей, станом на сьогодні усіх дітей знайшли, жертвами жодних правопорушень вони, на щастя, не стали.

«Проте, маємо і сумну статистику. На жаль, за 3 місяці, із 26 дітьми вчинено 53 кримінальні правопорушення. 6 тяжких та 16 злочинів – особливо тяжких злочинів».

Служба у справах дітей закликає батьків відповідально ставитись до виконання батьківських обов`язків та потреб дітей та нагадує, що за будь які протиправні дії передбачена відповідальність.