kleshhy 750x400За 2020 рік на Львівщині зареєстровано 169 випадків (6,7 на 100 тисяч населення) хвороби Лайма (бореліозу) проти 241 (9,6 на 100 тисяч) у 2019 р. Про це написала у Фейсбуці головна санітарна лікарка Львівщини Наталія Тімко-Іванченко.

Кліщі – істоти малоприємні, вони прокидаються і виходять на «полювання» з березня по листопад, а у раціоні їх харчування впродовж всього життя – виключно кров, у тому числі й людська.

“Кліщі присмоктуються до тіла людини непомітно і безболісно, внаслідок чого їх помічають на наступний день після присмоктування, але зазвичай-пізніше”, – повідомила лікарка.

Так, за поточний період 2021 року звернулося з приводу укусів кліщами у Львівській області 40 осіб. Хвороба Лайма діагностована за I квартал 2021 р. у 11 осіб проти 18 за аналогічний період минулого року.

Застерегти себе і близьких від нападу кліщів можна. Для цього дотримуйтесь таких правил:

Одягайте для відпочинку на природі світлий одяг, який закриває відкриті ділянки тіла і обов’язково оглядайте один одного по поверненню з метою виявлення кліщів.

На відкриті частини тіла нанесіть репелент (продаються у торгових мережах), що відлякує кліщів.

Відпочивайте на сонячних, відкритих галявинах, а не біля кущів, ходіть посередині стежин.

Якщо присмоктування кліща все ж відбулось – не лякайтесь. Вашу безпеку гарантує грамотне видалення кліща. Краще зробити це у кабінеті медичного закладу.

Про укус проінформуйте сімейного лікаря. Виконайте всі його рекомендації.

Довідково. Хвороба Лайма (кліщовий іксодовий бореліоз, лайм-бореліоз) – це інфекційне захворювання, яке характеризується ураженням шкіри, нервової системи, серця, нерідко приймає хронічний, рецидивний перебіг.