znvesnaВерховний Суд скасував рішення судів першої та другої інстанцій, яким відмовив у визнанні недійсним Договору купівлі-продажу майна по вул. Довбуша,15 у Львові.

Про це повідомила львівська юристка Наталія Сікевич на своїй сторінці у Фейсбук.

Нагадаю короткий зміст попередній серій:

1. У 2006 році було продано військове майно (яке існувало тільки на папері) військового містечка по вул. Довбуша 15 у м. Львові (ділянка в межах РЛП «Знесіння»);
2. В слід за неіснуючим в природі (але існуючим на папері) майном пішла земля – майже три гектари землі в центрі парку було віддано під забудову власнику міфічного майна ТзОВ «АрхіБуд» (засновниками якого є родина панства Дубневичів);
3. Був виданий дозвіл на початок будівельних робіт, МУО та всі інші документи;
4. Після 11 років судів, пікетів, цілодобової варти біля будівельного майданчика, раптово самовільно впавшого паркану і т.д. – нарешті суди поставили крапку щодо землі. Суди визнали що земля вибула з власності держави незаконно, що ЛМР не мала права її віддавати і постановили повернути землю державі. При чому всю. В тому числі і 722 кв., на яких ніби-то стоїть міфічне майно, яке купив «АрхіБуд»;
5. За цей час забудовник встиг викопати та зареєструвати котлован. В даний момент справа в суді, скасовуємо державну реєстрацію цього котловану.
6. Де-юре на землі лишається нерухомість «АрхіБуду». У зв’язку із чим Кабмін не може зареєструвати ділянку, і так само не може передати де-юре її парку. І, звісно, лишається загроза нового наступу з цих окопів «нерухомості». Бо очевидно що від такого ласого шматка ніхто із хапуг не відмовиться.

Тому військова прокуратура подала позов про визнання Договору купівлі-продажу майна не чинним. Наша ГО, як завжди, третя сторона.

Справа слухалась у Господарському суді Львівської області. Нам відмовили. При чому суд погодився що майно вибуло не законно (по суті-було викрадено у держави), але пропущений термін позовної давності. (Договір 2006р., а позов подався в 2018р.). Апеляція скасувала і направила справу в Київ (касація залишила це в силі) через те, що відповідач (Адміністрація Держприкордонслужби) – орган центральної влади.

В Києві суд першої і апеляційної інстанції теж відмовив, повторивши висновок львівського суду- майно вибуло незаконно, але пропущений термін позовної давності.

І ось Верховний Суд, розглянувши касацію прокуратури, сказав що ще велике питання хто і що пропустив, скасував і направив назад на першу інстанцію. Справа буде слухатись знову в Києві, але вже з іншими вводними, після висновків ВС. Верховний Суд сказав, що суди попередніх інстанцій не законно пристали на думку забудовника і Ко, однозначно вирішивши що термін пропущений, є нюанси… Тож маємо надію. Це радісна новина і я дуже рада нею поділитися”, – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що 12 травня 2021 року о 10.00 у Господарському суді Львівської області буде фінальне слухання (дебати) і має бути рішення по справі про реєстрацію котловану.