194886584 371586851159488 6679209762518430212 nУ новоствореній Хирівській ОТГ, яка знаходиться в Самбірському районі і межує з республікою Польща через Контрольно-Пропускний Пункт «Смільниця-Кросцєнко» стався прецедент міжнародного рівня. Справа в тому, що через Хирівську ОТГ проходить дорога державного значення Т-14-18 Нижанковичі-Самбір-Стрий, яка вже декілька місяців ремонтується за кредит, який Україні в 2016-му році надала республіка Польща. Цей кредит впродовж 4-х років був заморожений міністерством фінансів України.

Про це повідомив активіст місцевої громади Василь Затварський.

Активіст зазначає, що місцеві жителі розповідають: ця дорога вже більше двох десятків років не бачила капітального ремонту і аж в квітні минулого року у людей з’явилася надія. Бо саме у квітні 2020 Уряд України погодив внесення змін до Податкового та Митного кодексів України і розблокував використання кредиту у розмірі 100 млн. євро на розбудову 5-ти КПП та 5-ти доріг державного значення, до яких ввійшла і Т-14-18.

Роботи розпочалися в березні цього року, а місцеві жителі не тямили від щастя. Підрядником з виконання робіт стала польська компанія Drog-Bud, яка привезла власну техніку та ще й почала працевлаштовувати місцевих жителів на роботу.

Роботи розпочали від міста Самбір, все згідно українсько-європейських стандартів. Стартували підготовчі роботи з очищення узбіч та розширення проїзних частин, а згодом почали звозити будівельні суміші для покладання асфальту. І все йшло згідно часового плану, поки не дійшли до ділянки дороги на території Хирівської ОТГ.

Як відомо, дорога загального користування державного значення Т-14-18 знаходиться на балансі Служби Автомобільних Доріг Львівщини і 60% її капітального ремонту оплатили польські платники податків, а решту 40% виділили з державного бюджету України.

"Органи місцевого самоврядування не мають жодного відношення до таких категорій доріг. А Хирівській ОТГ, як і всім громадам через яку проходить дана дорога, залишилося лише забезпечити польському підряднику безоплатну земельну ділянку для тимчасового використання, щоб було де розташовувати техніку та будівельні матеріали.
Однак, як зазначають місцеві жителі, проблеми почалися після зустрічі представника польської підрядної компанії Drog - Bud з місцевою владою Хирівської ОТГ", - додає Василь Затварський.

Замість того, щоб надати безоплатно земельну ділянку польській стороні місцеве керівництво почало вимагати від поляків сплатити кошти за оренду землі за стоянку польської техніки на території Хирівської ОТГ та сплатити за туристичний збір.

Зрозуміло, що таким чином місцева влада хотіли обманути представників нашого західного сусіда і неправомірно заволодіти грошима у власних цілях.

Це обурило не лише польську компанію, яка навідріз відмовилася платити ані жодного злотого, але найбільше такий ганебний вчинок розлютив жителів Хирівської ОТГ. Адже жителі сіл десятками років чекали на ремонт горе-дороги, а тепер польська сторона ще може зупинити роботи через «побори» в стилі 90-х.

«Нам стидно дивитися в очі полякам, які приїхали до нас і за свої гроші роблять нам дорогу, а в нас тут таке позорище твориться в міській раді, тому ми будемо звертатися в усі ЗМІ і в прокуратуру Самбірського району, щоб нас почули і не дозволили перешкоджати роботам по ремонту нашої дороги!» - кажуть місцеві жителі.