518307a6 bfec 433b a911 c7fc1eb76dcf 650x410
фото умовне
2-річна дівчинка зі Львова випадково випила засіб для миття духовки.

На щастя, родина зі Львова, тож їхати довелося недовго. Доки тато завів машину, мама встигла добре напоїти дитину водою і це дуже допомогло зменшити наслідки. Про інцидент повідомили на фб-сторінці Львівського "ОХМАТДИТУ".

Дівчинці промили шлунок, зробили ендоскопічний огляд і призначили лікування. Усе відбувалося дуже швидко, тож і батьки, і лікарі спрацювали, як швейцарський годинник. Мама дівчинки здогадалася захопити пляшку від засобу, який дитина спробувала на смак. Ним виявився популярний засіб для миття духовки. Тож наші лікарі точно зрозуміли, як нейтралізувати речовину, яка спричинила хімічний опік стравоходу і шлунка і обійшлося без інвалідизації.

"У нашої дівчинки все обійшлося консервативним лікуванням. За 3 тижні ми зробили дитині обстеження, щоб дізнатися, чи є звуження у стравоході. Маленькій пощастило - у неї все обійшлося. Бувають випадки, коли опік глибокий, проник у м’язову тканину, то ми бачимо ділянки звуження стравоходу. Часом луги проникають у підслизову і м’язову тканину, але під час гастроскопії ми не бачимо, чи є там ураження. З часом уже бачимо некроз і рубець. Але тоді вже потрібні хірургічні процедури і триваліше лікування", - пояснює торакальний хірург Олег Ленів.

Зі слів лікаря, лікувати такі опіки буває дуже складно. Навіть не зважаючи на вчасну першу допомогу, лікування не завжди дає бажаний результат, дитина не може навіть їсти і ковтати слину, часто веде до інвалідизації і важких реконструктивних операцій. Попри застереження на упаковці, ми все ще маємо 3-4 дитини з хімічними опіками стравоходу і шлунка на рік.

Дівчинка уже сама їсть дієтичну їжу, їй ще боляче ковтати, але динаміка позитивна, тож малеча поїхала додому. Чекаємо дівчинку на наступні обстеження!

Лікарі радять, коли дитина випила побутову хімію:

- викликаєте "швидку" або везете дитину до лікарні самі (тут швидкість має значення),
- поїте дитину великою кількістю води, можна дати молоко і сорбенти (якщо є),
- ніякої блювоти! Тобто не сьогодні, це не харчове отруєння. Якщо викликати блювоту, то речовина, яка викликала опік, повторно травмує стравохід, це погіршує ситуацію,
- дорогою захоплюєте баночку, з якої випила дитина або фотографуєте її етикетку на телефон. Це дозволить лікарю найкраще підібрати засіб для промивання і нейтралізувати дію хімії.