87344565656Львівські онлайн-ЗМІ згадують про політичні партії у 3,7% новин. Говорячи про політиків, журналісти не завжди вказують їхню партійність, зрідка джинсують і не належно маркують рекламу.

Такими є результати моніторингу Інституту масової інформації, що тривав з 21 по 25 червня включно. Проаналізовано 1258 матеріалів на львівських ресурсах Дивись.Інфо, Zaxid.net, Вголос, Гал-інфо, Твоє місто. Із загальної кількості публікацій - 46 безпосередньо стосувалися політичних партій. Метою моніторингу було визначити частку новин зі згадками політичних сил у новинах регіональних онлайн-медіа; визначити основні політичні сили, які згадуються в новинах регіональних онлайн-медіа, тематику таких новин, частку новин з ознаками політичної замовності, а також кількість неналежно маркованої реклами.

Майже без джинси

Всього 0,2% новин на львівських онлайн-ресурсах мали ознаки замовності. Привертає увагу матеріал видання “Дивись.Інфо” про те, що у депутата міської ради Назарія Бербеки з'явився сайт. Журналісти вказують, що на ньому буде публікуватися, зазначають місце громадської приймальні Бербеки, номери телефону, за якими можна записатися на прийом та подають його коментар. Звісно, медіа можуть публікувати і такі новини, однак вони мають бути належно марковані. Зараз цей матеріал більше нагадує джинсу. До слова, у ньому також не вказано, що Назарій Бербека представляє у міській раді “Європейську Солідарність”.

Як джинсу можна розцінювати новину видань “Гал-інфо” та “Вголос”. Обидва сайти надрукували слово в слово і без жодного маркування матеріал у якому депутатка ЛМР від “Європейської Солідарності” Тетяна Шевченко зазначає, що три з чотирьох самокатних сервісів не сплачують податки у Львові. Перше видання опублікувало матеріал у рубриці “Суспільство”, друге - “Новини”.

Усі інші публікацій про політичні партії та їхніх представників, які потрапили у моніторинг ІМІ, без маніпуляцій, джинси та контрагітації. Журналісти лише констатують факт щодо певної події або беруть коментарі у політиків до своїх матеріалів.

Тематика новин із згадками політичних партій

Загалом у львівських новинах зі згадками партій переважала тематика політики (47,8%), соціалка та економіка (17,4%), здоров'я (8,7%), міжнародні новини (6,5%). Інші 30,4% стосувалися декларацій депутатів, скандалів та нових заяви однопартійців Віктора Медведчука про обшуки у нього.

22 новини зі згадками партій з 46 надруковані на сайті “Zaxid.net”. У відсотковому співвідношенні від загальної кількості публікацій видання - це 7%. Попри те, що власницею холдингу, у який входить “Zaxid.net”, є дружина міського голови Львова Андрія Садового, у ЗМІ опубліковано лише один блог депутата Львівської обласної ради від Об'єднання “Самопоміч” Романа Кізими. Від загальної кількості матеріалів зі згадками політичних сил, це становить 8,3%.

Найбільше у матеріалах журналістів згадується партія “Європейська Солідарність” та її представники. Частка цих новин становить 45,5%. Це публікації про те, що комітет ПАРЄ вирішив не карати Олексія Гончаренка за прапор з Донбасу, ймовірну причетність до забудови секретаря Сокільницької сільської ради та представника партії “ЄС” Володимира Святого, про те, що представники політичної сили з іншими колегами по парламенту подали проєкт постанови щодо розірвання відносин з Білоруссю чи про те, що фірмі обранця міської ради погодили будівництво біля одного з парків.

У 36,6% матеріалах із згадками політичних сил згадується партія “Слуга народу”, у 13,6% - “Голос” та “Опозиційна платформа - За життя”, у 9% - “Батьківщина” і “За майбутнє”. Писали журналісти не лише про українські партії, але й про результати виборів у Вірменії.

Видання “Гал-інфо” опублікувало 9 матеріалів, у яких згадуються політичні партії. Це - 2,7% від загальної кількості новин видання. У двох матеріалах згадується партія “Слуга народу”: презентація чат-боту для медіа і заява голови партії Олександра Корнієнка про те, що земельна реформа спрямована на малих фермерів, а не на великі агрохолдинги.

Опублікувало видання думку депутата міської ради від “Європейської Солідарності” Петра Адамика щодо підняття зарплати директорам шкіл, прохання депутатки ЛМР від “Європейської Солідарності” Оксани Маруняк перевірити міську владу тунель у місті та думку їхньої однопартійки Тетяни Шевченко про те, що три з чотирьох самокатних сервісів не сплачують податки у Львові. А депутат міської ради від Об’єднання “Самопоміч” Володимир Лучишин згадується у матеріалі про будівництво “Центру для тварин”.

На сайті “Дивись.Інфо” опубліковано 5 матеріалів, що становить 2% від загальної кількості матеріалів. Журналісти писали про невчасний виліт літака з Києва через те, що нардеп від “Слуги народу” Микола Тищенко знімав відеоролик, про те, що фірма депутата від “Європейської Солідарності” Олексія Різника збудує багатоповерхівки біля стадіону “Україна”, опублікували звернення депутатки від “Європейської Солідарності” Оксани Маруняк щодо перевірки одного з тунелів у місті. Згадували і про сутичку під час покладання квітів до Монументу Слави. Акцію організувала керівниця міського осередку “Український вибір” Інна Іваночко.

Також журналісти передрукували публікацію громадського руху “Чесно”, у якій проаналізовано декларації депутатів міської ради. У ній згадуються представники “Європейської Солідарності”, “Самопомочі”, “Свободи”, “Голосу” та “Варти”. Тобто, обранці від усіх партій, які представлені у міській раді.

Сайт “Вголос” згадує політичні партії у 2% матеріалів. У цифрах це - 6 публікацій з 185. Найчастіше журналісти пишуть про представників ВО “Свобода” та “Європейської Солідарності”. У ЗМІ не раз пов’язували видання саме з представниками цих політичних сил. Наприклад, опубліковано думку депутата-свободівця міської ради Руслана Кошулинського про напад на корабель іноземної країни, депутата обласної ради від “Європейської Солідарності” Володимира Доманського про те, що реформа децентралізації на Львівщині провалена. Ці думки Кошулинський і Доманський озвучили в ефірі програми “Народне толк-шоу”, яке виходить на телеканалі “НТА”. Нещодавно сайт та радіо “Вголос” очолила головна редакторка, ведуча і керівниця телеканалу Наталія Струк.

Депутатка від “Європейської солідарності” Тетяна Шевченко розповіла журналістам “Вголосу” про те, що три з чотирьох самокатних сервісів не сплачують податки у Львові. Однопартійка Шевченко Олена Пелих коментує реконструкцію “Бернардинського дворика”. Також видання цитує депутата міськради від партії “Варти” Ігоря Зінкевича про ДТП на одній із вулиць міста. Коментарі Зінкевич, Шевченко і пост з соцмережі депутата міськради від Об'єднання “Самопоміч” Андрія Шевціва є в матеріалі щодо добудови мосту на вулиці Науковій.

Лише у 4 матеріалах з 135 видання, або 3%, “Твоє місто” згадуються політичні партії. Одна з публікацій про те, що фірма депутата міськради від “ЄС” Олексія Різника будуватиме багатоповерхівки, друга - частина матеріалу руху “Чесно” про статки депутатів Львівської міської ради. Журналісти “Твого міста” наводять 5 найбагатших обранців, серед яких представники “Європейської Солідарності” та “Самопомочі”. Також на сайті опубліковано інтерв'ю з народним депутатом від партії “Голос” Ярославом Рущишиним на тему розколу у політсилі, перспективи партії та його голосування за законопроєкти. Цей матеріал увійшов і до підбірки новин за день.

Ще 14 разів ЗМІ згадували політиків, але не вказували політичні сили, до яких вони мають стосунок. У більшості випадків, це не власні матеріали журналістів, а передруки з інших медіа, де вже в оригінальних матеріалах не було вказано партійності.

Мар'яна Сич, регіональна представниця Інституту масової інформації у Львівській області

Написання цього блогу стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проєкт USAID "Медійна програма в Україні", який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО "Інститут масової інформації" та необов’язково відбиває думку USAID, уряду США та Internews.