ask yug.com Жити в котеджі чи в квартирі? Як обрати належне житло та не переплачувати.

Всього пару десятиліть тому люди не хотіли жити за містом, віддаючи перевагу міським квартирам. Однак з приходом сучасних технологій та інженерних рішень, життя в котеджі стало набагато комфортніше. Наявність одного або декількох автівок в родині лише прискорило переселення городян у власні будинки.

Однак до цього часу багато потенційних покупців не розглядають покупку котеджів для постійного проживання, через те, що побоюються вищих цін на житло. В тому числі багатьох відлякує висока вартість утримання власного будинку. У матеріалі нижче ми розглянемо, які переваги життя в котеджі в місті й за його межами, а також порівняємо актуальні ціни на квартири й котеджі у Львові.

Різниця цін на котеджі й квартири у Львові

За даними DOM.RIA, котеджі від забудовників Львову можна умовно розділити на три цінові категорії, кожна з яких має свій середній ціновий діапазон:

  • Комфорт – від 18 700 грн за кв.м.
  • Бізнес – від 24 500 грн за кв.м.
  • Еліт – 34 200 за кв.м.

Ціна за квадратний метр відрізняється від будівельних та оздоблювальних матеріалів, які використовуються при будівництві.

Судячи за даними з порталу DOM.RIA, вартість квартир збігається в низькому ціновому сегменті та суттєво відрізняється в категоріях «бізнес» та «еліт». Нижче наведені середні ціни на квартири з ремонтом у Львові від забудовників:

  • Економ – 16 900 грн за кв.м.
  • Комфорт – 20 900 грн за кв.м.
  • Бізнес – 28 900 грн за кв.м.
  • Еліт – 38 600 за кв.м.

Не дивлячись на невеликий розбіг цін, сьогодні на ринку житлової нерухомості, котеджі від забудовника користуються підвищеним попитом. Це пояснюється в першу чергу зручністю, престижем та комфортом проживання у власному будинку.

Переваги покупки котеджу

Крім загальновизнаних зручностей життя у власному будинку, існує кілька неявних переваг, на які слід звернути увагу при виборі котеджу:

  • В залежності від житлової площі будинку, в ньому можуть жити кілька поколінь.
  • Вам не заважають сусіди зверху або збоку – їх просто немає.
  • Те ж саме можна сказати про аварійні ситуації – відсутність сусідів гарантує, що вас не затоплять зверху.
  • Наявність власної ділянки землі, де можна проводити час, збиратися з друзями або просто насолоджуватися свіжим повітрям.
  • Автономне опалення та гаряча вода цілий рік. Ви практично не залежите від комунальних служб.

Де обрати котедж від забудовника?

Визначившись з типом будинку, не зайвим буде вибрати, де він буде розміщуватися. Багато хто думає, що котеджі будують за містом, й до недавнього часу було саме так. Однак зараз багато будинків будують в сучасних котеджних містечках, які мають власну закриту територію, розвинену інфраструктуру та все необхідне для комфортного життя.

На території котеджних містечок закритого типу можуть бути кафе, магазини, басейни, зони відпочинку й барбекю, інші блага цивілізації. Погодьтеся, з таким набором послуг можна не поспішати жити у квартирі, де територія обмежена, й немає практично ніякої свободи дій.

Обираючи котедж від забудовника для життя, не зайвим буде вивчити рейтинги будівельних компаній, щоб знайти перевірені фірми з гарною репутацією.